Compatibilitatea factorului Rh (Rhesus) este deosebit de importantă pentru dezvoltarea unei sarcini fără probleme. Cele mai multe dintre viitoarele mame își fac acest test simplu de sânge abia după ce medicul le recomandă această analiză foarte importantă pentru sănătatea fătului și a mamei.
Factorul Rh se referă la prezența unei proteine specifice pe suprafața globulelor roșii. Existența acestei proteine determină Rh-ul pozitiv, iar absența lui, Rh-ul negativ. Majoritatea populației, într-un procent de 85%, are Rh pozitiv, restul fiind negativ. Aflarea acestui factor este deosebit de importantă în cazul în care vorbim despre o sarcină, dar și despre o posibilă transfuzie de sânge.
Sunt posibile patru situații în care o femeie se poate încadra – în funcție de Rh și sarcină:
A. mamă cu Rh pozitiv, tată cu Rh pozitiv → copil cu Rh pozitiv sau negativ
B. mamă cu Rh negativ, tată cu Rh negativ → copil cu Rh negativ
C. mamă cu Rh pozitiv, tată cu Rh negativ → copil cu Rh pozitiv sau negativ
D. mamă cu Rh negativ, tată cu Rh pozitiv → copil cu Rh pozitiv
Deși factorul Rh nu are impact asupra vieții femeii, neafectându-i sănătatea în vreun fel, acesta devine important când apare o sarcină, o atenție deosebită fiind acordată cazului în care mama are Rh negativ, iar bebelușul are 50% șanse sa aibă Rh-ul pozitiv, moștenit de la tată. În acest caz, sistemul imunitar al mamei va produce anticorpi anti-Rh. La prima sarcină, acceștia nu reprezintă un risc, însă la o a doua sarcină, dacă fătul moștenește Rh-ul tatălui și acesta este pozitiv, anticorpii anti-Rh deja existenți în organismul mamei vor traversa placenta și vor ataca globulele roșii ale copilului. Un risc major îl reprezintă apariția anemiei fetale.
Cum se previne dezvoltarea anticorpilor anti-Rh?
În primul trimestru de sarcină și apoi în săptămâna 28, gravida (cu Rh negativ), va face un test de screening pentru anticorpi anti-Rh. Dacă aceștia nu s-au produs, i se va recomanda un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh, care vor preveni formarea de anticorpi. După naștere, când va fi determinat si Rh-ul bebelușului, dacă acesta are același Rh cu al mamei, negativ, pacienta nu va avea nevoie de tratament suplimentar la naștere. Dacă bebelușul are Rh pozitiv, mamei i se va administra o altă doză de imunoglobuline Rh. Foarte probabil, pacienta va trebui să prevină imunizarea prin tratament injectabil cu imunoglobuline în cazul altor sarcini și după nașterea unui copil cu Rh pozitiv.
De asemenea, pacienta cu RH negativ va avea nevoie de tratament cu imunoglobuline de fiecare dată când sângele ei vine în contact cu sânge Rh pozitiv, cum ar fi în cazul amniocentezei, biopsiei de vilozități coriale, avort, o sarcină ectopică, sângerare vaginală în timpul sarcinii etc.
Incompatibilitatea de Rh nu poate fi prevenită, tocmai de aceea, viitoarea mămică va trebui să discute opțiunile de tratament cu medicul care urmărește evoluția sarcinii.