Microbiomul vaginal reprezintă ansamblul microorganismelor care trăiesc în mod natural în vagin, având un rol esențial în menținerea sănătății reproductive feminine. Un echilibru adecvat al acestor bacterii nu doar protejează împotriva infecțiilor, dar influențează și fertilitatea femeii.
În mod normal, microbiomul vaginal este dominat de bacterii din genul Lactobacillus, care produc acid lactic, menținând un pH acid (între 3,5 și 4,5). Acest mediu acid previne proliferarea bacteriilor patogene și menține echilibrul microbiomului vaginal.
Factori precum igiena intimă inadecvată, utilizarea antibioticelor pe termen lung, alimentația necorespunzătoare, modificările hormonale sau anumite afecțiuni pot perturba acest echilibru, ducând la disbioză vaginală sau dezechilibru microbian.
Impactul disbiozei vaginale asupra fertilității
Disbioza vaginală, caracterizată prin scăderea numărului de Lactobacillus și creșterea altor bacterii „rele”, poate avea consecințe negative asupra fertilității.
În primul rând, există un risc mult mai mare de infecții, cum ar fi vaginoza bacteriană sau candidoza. Netratate, acestea pot duce la inflamații ale organelor reproductive (boala inflamatorie pelvină), afectând în egală măsură fertilitatea femeii.
O altă consecință a dezechilibrului microbian poate fi mediul ostil pentru spermatozoizi. Un pH vaginal necorespunzător poate reduce motilitatea și viabilitatea spermatozoizilor, diminuând astfel șansele de fertilizare a ovulului.
Totodată, disbioza vaginală este asociată cu un risc crescut de avort spontan, naștere prematură și greutate mică la naștere a fătului.
Succesul FIV depinde și de echilibrul microbiomului vaginal
Pe de altă parte, studiile arată că microbiomul vaginal echilibrat poate influența pozitiv procedura de fertilizare in vitro.
Spre exemplu, prezența Lactobacillus în flora vaginală este asociată cu rate mai mari de implantare și sarcină în cadrul tratamentelor FIV.
În acest sens, poate fi recomandată administrarea de probiotice înainte de procedura FIV, în vederea corectării disbiozei vaginale, dacă se constată un nivel scăzut de Lactobacillus.
Măsuri pentru susținerea unui microbiom vaginal optim
Pentru un echilibru al microbiomului vaginal și, implicit, pentru îmbunătățirea fertilității și creșterea ratei de reușită în cazul procedurilor FIV, medicul specialist în infertilitate poate recomanda anumite măsuri.
Printre acestea se numără:
În concluzie, microbiomul vaginal joacă un rol crucial în sănătatea reproductivă feminină. Menținerea echilibrului acestuia poate îmbunătăți șansele de concepție atât pe cale naturală cât și prin intermediul procedurilor FIV și de a duce la bun sfârșit o sarcină.