Stimularea ovariană este primul pas al procedurii de fertilizare in vitro. În această etapă, se stimulează ovarele prin terapie medicamentoasă specifică, astfel încât acestea să producă mai mulți foliculi cu scopul de a obține, în final, mai multe ovule.
Ai mai putea fi interesată să citești și Analize pentru infertilitate
În urma stimulării excesive a ovarelor se poate ajunge la sindromul de hiperstimulare ovariană. Acesta este o reacție adversă care poate apărea atunci când se administrează tratamente de fertilitate. Cele mai multe cazuri de hiperstimulare ovariană sunt ușoare și doar o mică proporție poate ajunge la forma severă a stimulării ovariene.
Care sunt simptomele
Manifestările hiperstimulării ovariene pot fi împărțite în trei categorii: ușoare, moderate și severe.
În forma ușoară, hiperstimularea ovariană se manifestă prin balonare (disconfort abdominal), senzație de vomă, diaree, o ușoară creștere în greutate. Printre măsurile de reducere a acestor simptome, se recomandă evitarea contactelor sexuale, reducerea efortului, creșterea consumului de lichide precum apa plată, supe clare de pui, vita, legume.
În cazul simptomelor moderate sunt evidente creșterile în greutate (se pot întâmpla cazuri când pacientele pot lua și un kg/zi), disconfort abdominal crescut, vărsături, cantități mici de urină precum și o culoare închisă a acesteia, senzație de sete, uscăciunea pielii. În aceste cazuri, este recomandată monitorizarea greutății și a urinei și prezentarea la medicul specialist care monitorizează stimularea ovariană.
În forma severă, printre simptome se numără lipsa de aer, senzație acută de plenitudine și balonare, absența urinatului, dureri în piept, de gambe sau abdominale joase. În aceste cazuri, prezentarea la medic este absolut obligatorie.
Este bine de știut faptul că aproape una din patru femei care urmează un tratament pentru stimulare ovariană poate dezvolta o formă ușoară a sindromului de hiperstimulare. În majoritatea cazurilor, simptomele apar în aproximativ 3-7 zile de la administrarea tratamentului hormonal și dispar după 10-14 zile de la debutul lor.
Informează-te și despre Amniocenteza si riscurile ei