Hidrosalpinxul înseamnă că o trompă uterină sau amândouă sunt pline cu fluid seros sau clar, care blochează întâlnirea dintre ovul și spermatozoid. Se dezvoltă ca urmare a unei infecții și este unul dintre factorii frecvenți ai infertilității feminine.
Citește și Despre procedura FIV
Prezența hidrosalpinxului nu dă de regulă simptome, doar în cazuri rare pacienta poate resimți dureri pelvine. Practic, orice femeie poate avea această afecțiune de mulți ani fără ca măcar bănuiască acest lucru. Cauzele care duc la formarea hidrosalpinxului sunt, de cele mai multe ori, de natură infecțioasă, iar printre cele mai frecvente sunt infecțiile cu Chlamydia sau Gonoreea. Aceste boli inflamatorii pelvine provoacă infecția trompelor uterine, cauzând în cele din urmă hidrosalpinxul. Alte cauze de formare a acestuia sunt prezența endometriozei sau cancerului ovarian ori tubar. Diagnosticarea se face printr-un examen ecografic, dar poate fi confundat destul de ușor cu un chist ovarian atunci când performanțele aparatului nu sunt ridicate sau când medicul nu are experință în astfel de patologii. Dacă hidrosalpinxul este foarte mic, nu poate fi diagnosticat ecografic, fiind necesară efectuarea unei salpingografii. Aceasta este o procedură prin care are loc radiografierea trompei uterine cu ajutorul unei substanțe de contrast.
Cauză de infertilitate
Hidrosalpinxul bilateral reprezintă un blocaj al ambelor trompe, devenind astfel o cauză tubară de infertilitate de tip feminin. Îndepărtarea chirurgicală a hidrosalpinxului este recomandată înaintea începerii unei proceduri de reproducere asistată deoarece poate fi o sursă de nereușită, împiedicând implantarea embrionului.
Tratamentul
Hidrosalpinxul se mai poate detecta prin examen laparoscopic, acesta fiind și una dintre metodele de a-l înlătura. Se recomandă să fie făcut înainte de începerea unei proceduri FIV și presupune înlăturarea trompei sau trompelor afectate de hidrosalpinx ori ligatura trompei cu hidrosalpinx la joncțiunea cu uterul.
Dacă vă doriți un copil și timp de un an ați întreținut raporturi sexuale regulate și neprotejate și nu ați rămas însărcinată, mergeți la control la un medic specialist în infertilitate. Cauzele infertilității sunt multiple și se împart în egală măsură în cuplu. Dar pentru tratarea acestora este necesar ca acel cuplu să aibă un diagnostic complet și corect.
Te-ar putea interesa și Analize profil hormonal