Un studiu recent a arătat că în ultimele trei decenii fertilitatea masculină a înregistrat un îngrijorător declin, cauza principală fiind reprezentată de problemele legate de calitatea spermei (inclusiv numărul de spermatozoizi și motilitatea lor).
În încercarea de a oferi posibile explicații acestui fenomen, unii oameni de știință au avansat ipoteza influenței factorilor de mediu și a stilului de viață modern, totul corelat cu creșterea expunerii la substanțe chimice care interferează cu sistemul endocrin, și în special la pesticide. Faptul că fertilitatea masculină este puternic afectată o demonstrează și numărul tot mai mare de copii concepuți prin tehnicile de reproducere umană asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV) și injectarea intracitoplasmatică de spermatozoizi (ICSI). Existența acestor tehnici practicate cu un real succes reprezintă pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea atât speranța cât și soluția pentru a deveni părinți.
Și în FIV, și în ICSI, ovocitele sunt fertilizate cu spermă în afara corpului, în condiții de laborator. Ambele tipuri de tratament implică anumiți pași: stimulare ovariană (administrarea de tratament hormonal injectabil care să aducă la maturitate mai mulți foliculi într-un ciclu), recoltarea ovocitelor mature prin puncție ovariană, fertilizarea efectivă, dezvoltarea embrionilor și transferul embrionar. Diferența dintre FIV și ICSI este în ceea ce privește modul în care are loc fertilizarea. În FIV, spermatozoizii partenerului (sau ai donatorului) sunt lăsați să vină în contact cu ovocitele, fără niciun ajutor, în godeuri cu mediu special. În schimb, în tehnica ICSI, specialistul embriolog, sub microscop, injectează spermatozoidul în ovocit.
La circa 16-18 ore de la inseminare și 14-16 ore de la ICSI, embriologul verifică starea zigoților. Vor fi transferați din acest mediu special, pentru a se dezvolta, doar zigoții cu doi pronuclei (cei cu unul singur sunt păstrați pentru o dezvoltare mai întârziată, iar cei cu trei pronuclei sunt considerați defecți genetic). Pentru dezvoltarea embrionilor se va aștepta timp de două până la cinci zile, după care se va realiza transferul în uterul femeii.
Circumstanțele personale și istoricul medical pot afecta șansa de a avea un copil prin FIV sau ICSI. Conduse de un specialist în infertilitate, FIV și ICSI sunt proceduri sigure, iar complicațiile medicale sunt rare.
Dar, ca în cazul oricarei proceduri medicale, există câteva posibile efecte asupra sănătății de luat în considerare pentru femeile și bărbații care urmează tratament și pentru copiii născuți ca urmare a tratamentului. Riscurile asociate cu FIV și ICSI includ: un răspuns exagerat la tratamentul de stimulare ovariană (sindrom de hiperstimulare ovariană), naștere multiplă (gemeni și tripleți), travaliu prematur și greutate redusă la naștere, naștere prin cezariană.