Fertilizarea in vitro (FIV) reprezintă ultima soluție pentru multe cupluri care se confruntă cu infertilitatea. În timp ce procedura clasică FIV implică stimularea ovariană prin tratament hormonal pentru a obține un număr mai mare de ovocite mature, există și o alternativă mai „blândă” și cu mai puține riscuri, dar și cu șanse mai mici de succes, respectiv FIV pe ciclu natural, cu propriii hormoni.
În continuare explic ce presupune această procedură, care sunt avantajele și dezavantajele sale, precum și categoriile de paciente cărora le este indicată.
Ce înseamnă FIV pe ciclu natural
FIV pe ciclu natural, spre deosebire de procedura clasică FIV, presupune folosirea propriilor hormoni ai organismului (deci fără tratament hormonal injectabil) pentru dezvoltarea singurului ovocit pe care ovarul îl eliberează în timpul unui ciclu lunar normal și monitorizarea prin ecografii și analize de sânge, pentru a determina momentul optim al ovulației.
În cazul în care există tulburări ovulatorii, este recomandată injecția de declanșare cu hCG, pentru a ne asigura că ovulația are loc în intervalul optim, cu 36-40 de ore înainte de prelevarea programată a ovulului.
Ulterior, ovocitul recoltat este fertilizat în laborator cu spermatozoizii partenerului sau donatorului, urmând procesul de cultivare a embrionului, care durează între 2 și 5 zile, și la final embriotransferul.
Indicații pentru FIV pe ciclu natural
Procedura FIV pe ciclu natural, deși are o rată de succes mai redusă decât fertilizarea in vitro convențională, poate fi recomandată în cazul anumitor paciente, din diverse considerente.
Spre exemplu, femeile care doresc să evite utilizarea hormonilor artificiali și cele care au cicluri menstruale regulate și ovulație predictibilă pot opta pentru FIV pe ciclu natural.
De asemenea, FIV pe ciclu natural poate fi o variantă mai bună pentru pacientele care în trecut s-au confruntat cu sindromul de hiperstimulare ovariană în cadrul procedurii FIV clasice sau celor care nu răspund deloc la protocolul de stimulare hormonală ori care au o rezervă ovariană scăzută.
Care sunt avantajele și dezavantajele FIV pe ciclu natural
Unul dintre avantajele majore ale procedurii FIV pe ciclu natural este că nu sunt utilizate tratamente hormonale, ci propriii hormoni ai organismului pentru dezvoltarea ovocitelor. Implicit, acest lucru înseamnă și o reducere a costurilor, având în vedere că nu mai este necesară achiziționarea de medicamente de stimulare hormonală.
Totodată, FIV pe ciclu natural elimină riscul de hiperstimulare ovariană, poate fi repetată în fiecare lună dacă este nevoie și, în comparație cu procedura clasică FIV, riscul de a obține o sarcină multiplă este mai scăzut.
Pe de altă parte, există și dezavantaje ale FIV pe ciclu natural. Cel mai mare dezavantaj este reprezentat de faptul că rata de succes este mai mică, din cauza colectării unui singur ovocit per ciclu, care poate deveni sau nu un embrion viabil pentru embriotransfer în urma fertilizării. Din acest motiv se recomandă repetarea acestui proces în mai multe cicluri, pentru a colecta mai multe ovocite și, prin urmare, pentru a avea șanse mai crescute de a obține mai mulți embrioni viabili.
Succesul depinde în mare măsură de vârsta femeii, alte afecțiuni ale acesteia sau de problemele la nivelul spermatozoizilor partenerului.
Un alt dezavantaj al FIV pe ciclu natural poate fi necesitatea monitorizării mai frecvente a ciclului menstrual, deci mai multe drumuri la medic, ceea ce poate fi un inconvenient pentru paciente.