Fibromul sau miomul uterin este cea mai frecventă tumoră la nivelul uterului și se dezvoltă cu precădere în perioada fertilă. Afectează 3 din 4 femei.
Fără a se cunoaște cu precizie cauzele apariției acestei tumori, fibromul reprezintă o înmulțire a unor celule ce se formează în peretele uterului, putând să apară în diferite părți ale acestuia. Printre cele mai des discutate cauze ale apariției acestor tumori se numără dezechilibrele
hormonale provocate de creșterea nivelurilor de estrogen și progesteron. Din fericire, instalarea
menopauzei scade nivelul celor doi hormoni, iar miomul scade ca dimensiune și uneori dispare.
Dacă unele paciente nu au niciun fel de simptome, altele trăiesc adevărate momente greu de suportat, de la sângerări abundente, prelungite, epuizante fizic, la dureri acute în perioada menstruațiilor, dureri pelvine, crampe, dificultăți de tranzit, senzații permanente de balonare și creșterea circumferinței abdomenului, presiune în abdomen, dureri în timpul actului sexual, dureri acute în zona lombară.
Diagnosticul se pune doar în urma unui control ginecologic amănunțit, ce cuprinde o anamneză a ciclurilor menstruale precum și o ecografie pelvină. Tratamentul constă în administrarea unor medicamente ce reglează ciclul menstrual și pot contribui chiar la micșorarea dimensiunilor tumorii. Intervenția pe cale chirurgicală este necesară doar atunci când mărimea fibromului nu scade sau, din contră, se mărește. Această intervenție poate consta din îndepărtarea totală a uterului, caz în care se numește histerectomie, sau din extirparea tumorii păstrând uterul, ceea ce face posibilă o viitoare sarcină, caz în care se numește miomectomie. Un alt tip de intervenție, embolizarea uterină, constă în închiderea vaselor de sânge care ”hrănesc” fibromul, operație ce duce la resorbția miomului și revenirea uterului la dimensiuni obișnuite.
Principalii factori ce cresc riscul de a dezvolta un fibrom sunt inaintarea in varsta (până la 50 de ani, aproximativ 80% dintre femei au fribroame), cazuri de fibrom în istoricul familial, obezitatea.
Este important ca pacientele să știe că diagnosticul de fibrom uterin nu înseamnă cancer, iar cazurile în care aceste tumori de natură necanceroasă devin maligne sunt foarte rare. De asemenea, existența acestei tumori poate îngreuna sau chiar împiedica apariția unei sarcini, fiind în același timp și una dintre cauzele unui avort spontan sau a problemelor din timpul sarcinii (dezlipire de placentă și travaliu prematur).
Miomul uterin este o afecțiune ce se moștenește și, chiar și în după un tratament medicamentos, acesta poate reapărea. Doar intervenția chirurgicală previne reapariția și formarea acestei tumori.
credit foto: pinterest.com