Articol orginal: mami.ro
Citeşte mai multe despre fertilizare in vitro, cum procedăm pas cu pas. Andreas Vythoulkas, specialist în domeniu, îţi explică fiecare etapă a procedurii şi la ce trebuie să te aştepţi.
Fertilizarea in vitro (FIV) este o metodă de reproducere umană asistată medical care presupune crearea embrionului în afara corpului uman. “În clinicile de profil, se apelează la fertilizare in vitro după ce tratamentele clasice de fertilitate sau alte metode de reproducere asistată, cum ar fi inseminarea artificială, au eşuat”, explică Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate. În continuare, acesta îţi descrie întregul procesul de fertilizare in vitro.
•9 factori care influenteaza fertilitatea
I. Stimularea ovariană
“În această etapă, încercăm să stimulăm ovarele, printr-o terapie medicamentoasă specifică, astfel încât acestea să producă mai mulţi foliculi, cu scopul de a obţine mai multe ovule”, spune Andreas Vythoulkas.
Foliculul este o „pungă” mică plină cu lichid, în interiorul căreia se dezvoltă şi se maturizează ovulul. “Multiplicând foliculii, vom dispune de mai mulţi embrioni care, după fertilizare, vor spori şansele obţinerii unei sarcini reuşite”, subliniază acesta.
Monitorizarea numărului şi a creşterii foliculilor în timpul tratamentului se realizează prin ecografie transvaginală şi cu ajutorul unor teste hormonale din sânge . Aceste analize permit stabilirea momentului propice pentru efectuarea recoltării ovocitelor.
REŢINE Pe durata stimulării ovariene, este posibil să simţi un mic disconfort în partea inferioară a abdomenului, ca urmare a creşterii în volum a ovarelor, în încercarea lor de a reacţiona la tratament. Nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece acest lucru este firesc.
Prin producerea mai multor ovule, cresc semnificativ şansele fertilizării in vitro. De asemenea, se creează posibilitatea păstrării şi congelării ovulelor sănătoase (pentru o concepţie care va avea loc în viitor) sau a embrionilor rămaşi. Materialul biologic crioconservat va putea fi utilizat ulterior, în situaţia în care prima încercare de fertilizare in vitro nu da rezultatul scontat şi, astfel, nu mai eşti nevoită să faci o nouă terapie medicamentoasă.
II. Colectarea ovocitelor
A doua etapă din procesul de fertilizare in vitro este colectarea ovocitelor, care se realizează după încheierea monitorizării maturării foliculare, prin puncţie foliculară transvaginală. Este o procedură scurtă, nedureroasă. La cerere, se poate face o anestezie uşoară (sedare) sau o anestezie totală. Dacă în cazul tău este contraindicată anestezia, extragerea ovocitelor se poate efectua şi fără anestezie.
După recoltarea ovocitelor, este posibil să ai secreţii de culoare maro. S-ar putea, de asemenea, să simţi un disconfort şi o uşoară durere în regiunea abdomenului inferior, însă nu trebuie să te îngrijoraţi, deoarece şi aceste reacţii sunt normale. Totodată, este posibil să ai o temperatură uşoară, în jur de 37,3°C.
Ovocitele, colectate de embriologi din lichidul folicular, sunt depozitate într-o cultură specială, în incubatoare. Imediat după recoltarea ovocitelor, soţul trebuie să doneze materialul seminal. Embrionii sunt ţinuţi în cultură până ajung la stadiile de morulă sau de blastocist, ceea ce măreşte semnificativ şansele obţinerii unei sarcini. Nu toţi embrionii formaţi ajung însă în aceste stadii, ci numai cei mai sănătoşi dintre ei, mai precis circa 4 embrioni din 10, realizându-se astfel o selecţie naturală a embrionilor viguroşi.
III. Transferul embrionar
După fertilizare, ovulele deja fecundate – embrionii – sunt transferate în uter, fiind amplasate la baza acestuia. Transferul embrionar se realizează la 2-6 zile după puncţia foliculară şi după prelevarea ovulelor. Este un proces complet nedureros.
În ceea ce priveşte numărul de embrioni transferaţi, acesta se va stabili după o discuţie prealabilă a cuplului cu medicul şi cu specialiştii embriologi. De obicei se transferă 2-4 embrioni, ţinându-se cont de istoricul cuplului, de vârsta femeii, de numărul încercărilor la care a fost supus cuplul pentru obţinerea unei sarcini, precum şi de riscul apariţiei uneisarcini multiple. După transferul embrionar, este recomandabil să rămâi puţin timp întinsă la orizontală.
IV. Cum afli dacă rezultatul este cel dorit
Pentru că am luat în discuţie subiectul fertilizare in vitro, cum procedăm pas cu pas, nu vom sări peste ultima etapă – cea în care afli rezultatul.
Reuşita operaţiunilor de fertilizare in vitro este probată prin testul de sarcină efectuat la 10-15 zile după transferul embrionar. Când embrionul se instalează în uter, atunci el începe să producă un hormon, mai precis gonodotropina corionică umană (HCG). Nivelul acestui hormon din sângele femeii se verifică prin testul de sarcină. Dacă testul este pozitiv (peste 10 unităţi), atunci se va efectua după 2-3 zile o nouă analiză de sânge, pentru a vedea dacă s-a mărit cantitatea de hormon. Odată cu efectuarea acestor analize de sânge, se verifică şi nivelurile altor doi hormoni, mai precis estradiolul şi progesteronul, care sunt buni indicatori ai unei sarcini. Dacă totul se desfăşoară normal, după 4 săptămâni de la transferul embrionar se va efectua o ecografie vaginală (pelvină).