Când cel mai important obiectiv al unui cuplu este obținerea unei sarcini, momentul în care au loc contactele sexuale este hotărâtor. Șansele ca femeia să rămână însărcină sunt cu atât mai mari cu cât ea știe care este perioada fertilă. Această perioadă se mai numește și fereastră fertilă. Cele care au un ciclu regulat o pot identifica ușor, mai complicat este pentru cele care se confruntă cu unul neregulat.
Fereastra fertilă o constituie acele câteva zile în care șansa de a concepe este la cel mai ridicat nivel. Potrivit studiilor, ea se întinde pe o perioadă de șase zile și este cuprinsă între ziua ovulației și cele cinci zile premergătoare acesteia. În fapt, cele şase zile reflectă durata de viaţă a spermatozoizilor (care este de cinci zile) şi cea a ovulului (de numai o singură zi). Trebuie precizat și faptul că, inclusiv în fereastra fertilă, șansele de a concepe nu sunt egale în fiecare zi din cele șase, fiind mai mici sau mai mari. Cele mai fertile zile ale acestei ferestre, cu cele mai mari șanse de a obține o sarcină, sunt cea a ovulației și cele două de dinaintea ei. Așadar, pentru a putea identifica fereastra fertilă, este obligatoriu ca mai întâi să fie stabilită ziua ovulației.
Ziua ovulației și fereastra fertilă
Durata unui ciclu menstual variază de la 23 la 35 de zile, de la caz la caz. El începe în prima zi a menstrei și se termină cu o zi înainte de începerea următoarei menstre. Ovulația are loc, în general, cu 14 zile înainte de menstră.
Dacă luăm ca exemplu un ciclu cu o durată medie de 28 de zile, potrivit calculului ovulația are loc în ziua 14. Pentru acest exemplu, fereastra fertilă este în intervalul zilelor 9 – 14 (unde 14 este ziua ovulației iar 9-13 sunt cele cinci zile premergătoare acesteia). În cadrul acestei ferestre fertile, zilele cu cele mai mari șanse de a concepe sunt 12, 13 și 14 (unde 14 este ziua ovulației iar 12 și 13 cele două zile premergătoare acesteia).
Să luăm încă un exemplu, cel al unui ciclu menstrual de 32 de zile. Modul de calcul este, bineînțeles, același. La un ciclu menstrual de 32 de zile, ovulația are loc în ziua 18 (32-14=18). În acest caz fereastra fertilă este cuprinsă în intervalul 13-18 (unde 18 este ziua ovulației, iar 13-17 cele cinci zile premergătoare acesteia). Cea mai mare probabilitate de obținere a unei sarcini este în zilele 16, 17 și 18 (unde 18 este ziua ovulației, iar 16 și 17 cele două zile premergătoare acesteia).
Fiecare femeie își poate identifica propria fereastră fertila urmărind perioada ciclurilor menstruale, stabilind ziua ovulației și ținând cont și de cele cinci zile anterioare acesteia, în care are șanse de a concepe.
„Simptomele” ovulației
Dacă vei fi atentă la semnalele pe care le dă corpul tău, vei observa că în perioada premergătoare ovulației există unele modificări: mucusul cervical capătă aspectul albușului de ou, iar în ziua ovulației este apos și într-o cantitate mai mare; înainte de perioada fertilă cervixul este tare, uscat, închis și coborât, pentru ca în cea fertilă el să devină moale, umed, ridicat în vagin; temperatura bazală crește; sunt prezente durerile de cap și cele abdominale, amețelile și o ușoară senzație de greață, precum și tensiune la nivelul sânilor.