Infertilitatea este un subiect dureros pentru orice cuplu care primește această veste, dar despre care este bine să știe că poate fi tratată atunci când este diagnosticată la timp, corect și când se primește tratamentul potrivit.
Principalele cauze ale infertilității de tip feminin sunt disfuncționalitățile de ovulație, provocate cel mai adesea de sindromul ovarului polichistic ori de menopauza prematură, blocarea sau obstrucționarea trompelor uterine, afecțiuni ale uterului precum fibrom uterin sau existența unor anomalii congenitale, prezența endometriozei. În cazul bărbaților, modificarea parametrilor materialului seminal este cea mai importantă cauză a infertilității. Există și o serie de factori externi care pot conduce la acest diagnostic.
Iată care sunt cei mai importanți și cum afectează aceștia fertilitatea în cuplu:
Vârsta mamei. Tot mai multe femei aleg ca în anii tinereții să pună accent pe dezvoltarea profesională, apoi pe găsirea unui partener pe măsura visurilor și abia apoi se gândesc la întemeierea unei familii. Doar că timpul se dovedește a nu fi aliatul femeilor. Fertilitatea femeilor se află în punctul maxim în jurul vârstei de 23-28 de ani, urmând un declin treptat după 30 de ani, iar după 35 de ani rezerva ovariană scade suficient de mult pentru a îngreuna obținerea unei sarcini. De asemenea, este bine de știut că după 40 de ani, fertilitatea femeii scade abrupt.
Greutatea mamei. Cele mai multe dintre femeile care nu reușesc să rămână însărcinate nu se gândesc la faptul că numărul kilogramelor avute poate afecta obținerea sarcinii. Diagnosticul de obezitate duce la apariția, în primul rând, a tulburărilor de ovulație, ciclurile menstruale fiind mai scurte și mai rare. Scăderea controlată în greutate poate avea drept prim efect reglarea ciclului menstrual și a ovulației, crescând astfel și șansele de a rămâne însărcinate. De asemenea, o greutate subponderală poate afecta fertilitatea femeii, în acest caz fiind de cele mai multe ori necesară luarea în greutate a câtorva kilograme.
Moștenirea genetică. Femeile pot moșteni problemele de sănătate ale mamelor. Printre cele care pot influența fertilitatea se disting fibromul uterin, endometrioza, obezitatea, menopauza timpurie.
Știai că?
Atât pentru femei, dar mai ales în cazul bărbaților, stresul este un factor extern care ne influențează sănătatea.
Calitatea spermei. Reprezintă cea mai importanta cauză a infertilității de tip masculin, fiind aduse în discuție calitatea scăzută, cantitatea și mobilitatea spermatozoizilor. Trei factori care sunt influențați atât de alimentația săracă în vitamine și minerale, de consumul de alcool și tutun, de temperaturile înalte la care se expune bărbatul fie în timpul dușurilor/băilor ori de timpul prelungit petrecut în saunele de relaxare.
Bolile copilăriei. Rubeola și rujeola sunt două dintre cele mai cunoscute boli ale copilăriei ce afectează bărbații. Afecțiunile sunt cauzate de viruși și, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot lăsa urme adânci în structura testicolului.
Primul pas pe care orice cuplu care încearcă să aducă pe lume un copil, iar încercările au eșuat chiar dacă timp de un an au existat raporturi sexuale regulate și neprotejate, este să meargă la medicul specialist în infertilitate și începerea investigațiilor.
sursa foto: pinterest.com