Cu toate că nu se pot spune care sunt cauzele apariției endometriozei, această afecțiune este puțin diagnosticată la nivel mondial. Aproape 68% dintre femeile cu endometrioză au fost diagnosticate, inițial, greșit. Ce înseamnă, de fapt, această boală?
Cavitatea uterului este captusita de o mucoasă numită endometru. Afecțiunea constă în dezvoltarea celulelor endometriale în afara cavității uterine, astfel că acestea se pot regăsi pe ovare, trompe uterine, intestine, pe suprafața mucoasei din cavitatea pelvină și, în cazuri mult mai rare, chiar pe creier și la plămâni. Este important de reținut faptul că aceste celule nu sunt canceroase.
Celulele endometriale sunt eliminate în fiecare lună, în timpul menstruației. Dacă acestea s-au dezvoltat în afara uterului, eliminarea lor nu mai este posibilă la fiecare ciclul menstrual, având tendința de a crește. Din păcate, simptomele sunt foarte înșelătoare, asemănătoare cu cele de la sindromul colonului iritabil, boala inflamatorie pelvină, cancer ovarian, apendicită. Endometrioza este frecvent întâlnită în rândul femeilor cu vârstele cuprinse între 25 și 40 de ani, aflate, deci, la varsta reproductiva.
Cele mai comune simptome care ar trebui să trimită femeile la un consult de specialitate sunt:
• Dureri foarte mari în primele zile de menstruație
• Dureri în timpul contactului sexual
• Infertilitate – imposibilitatea obținerii unei sarcini pe cale naturală după un an de încercări
• Tulburări de urinare în timpul ciclului menstrual
• Balonare permanentă, crampe abdominale
• Sângerări mai puternice pe parcursul menstruației
• Menoragie (menstruație prelungită)
De reținut
Intensitatea durerilor variază de la o lună la alta și se resimte mai acut în locul în care celulele endometriale s-au înmulțit.
Totodată, endometrioza este una dintre principalele cauze ale infertilității de tip feminin. De multe ori, această afecțiune este descoperită abia când cuplul care își dorește un copil nu reușește să obțină o sarcină pe cale naturală. Un prim indiciu despre posibila existență a endometriozei este testul CA 125, o simplă analiză de sânge. Laparoscopia este cea mai folosită metodă de a diagnostica boala, dar și de a o îndepărta. Este o intervenție chirurgicală minim invazivă, care folosește un dispozitiv numit laparoscop. Cu ajutorul acestuia se poate interveni asupra leziunilor sau chisturilor descoperite. Dacă țesutul endometrial s-a extins și în zonele din abdomen, procedura medicală se numește laparotomie. Din păcate, rata de recurență a endometriozei este de aproximativ 40% și, de asemenea, este o afecțiune care se moștenește. Dar sunt și destul de multe cazuri în care femeile care au trecut de această intervenție pot să rămână însărcinate pe cale naturală, dacă infertilitatea a fost cauzată de prezența țesutului endometrial.