O ecografie transvaginală este o procedură imagistică ce oferă o imagine mai detaliată a organelor pelvine decât o oferă o ecografie abdominală tradițională. Medicul poate recomanda efectuarea acesteia pentru a diagnostica o afecțiune, pentru a monitoriza sarcina sau pentru a planifica o intervenție chirurgicală.
Ecografia transvaginală permite medicului să vizualizeze cavitatea pelviană și organele din interiorul pelvisului (vagin, col uterin, uter, trompe uterine și ovare). Aceasta poate revela structuri anormale sau alte indicii ale unei afecțiuni. Deși, cum s-a afirmat, ecografia transvaginală este una dintre investigațiile folosite în monitorizarea sarcinii, ea nu mai este o opțiune în cazurile în care placenta se află în apropierea colului uterin, deoarece poate provoca sângerări inutile. În astfel de situații se preferă ecografia abdominală.
Cu ajutorul ecografiei transvaginale, a cărei durată se poate situa între 15 și 60 de minute, pot fi diagnosticate afecțiunile care cauzează simptome precum durerea pelvină și sângerările anormale, fiind identificate chisturile, fibroamele, polipii, endometrioza, semnele unei infecții pelvine, tumorile, semnele unei sarcini ectopice (extrauterine) sau ale unui avort spontan, dacă un dispozitiv uterin a fost inserat în poziția corectă sau potențialele cauze ale infertilității, dar și confirmarea sarcinii, semnele unui avort spontan sau ale unei nașteri premature, precum și poziția placentei.
Cum se desfășoară investigația
Pacienta se poziționează pe masa de examinare exact ca și pentru un examen pelvian, cu genunchii îndoiți și cu picioarele pe suporții tip valve. Medicul va plasa un prezervativ și un gel lubrifiant cald pe traductor, care va fi introdus ușor în vagin. Traductorul va înregistra imagini ale organelor pelvine, imagini care vor fi proiectate pe un monitor. Medicul care efectuează ecografia transvaginală poate cere pacientei să stea nemișcată sau să-și mute corpul, astfel încât traductorul să poată înregistra cavitatea pelviană din diferite unghiuri. Odată ce sunt captate suficiente imagini pentru o analiză amănunțită, traductorul va fi extras, la fel de ușor.
Mituri despre ecografia transvaginală
Nu, nu este nevoie, pentru că poate fi efectuată și în perioada menstruală.
Nicidecum. Traductorul este proiectat să se curbeze pe forma vaginului, astfel încât procedura să fie cât mai nedureroasă posibil. De asemenea, gelul lubrifiant plasat pe traductor permite introducerea blândă a acestuia. Cu toate acestea, este posibil să simți un oarecare disconfort sau presiune atunci când traductorul este introdus în vagin. Procesul poate fi similar cu folosirea unui speculum pentru lărgirea deschiderii în vederea accesării colului uterin, așa cum se procedează în recoltarea de probe pentru testul Papanicolau.
Exclus. Ecografiile transvaginale sunt sigure. Tehnologia de sunet folosită pentru a înregistra imagini ale pelvisului nu prezintă riscuri pentru gravidă sau făt.