În sarcină, chiar și cea mai mică durere poate să o sperie cumplit pe viitoarea mămică, pentru care cel mai important lucru din lume este sănătatea bebelușului ei. Sarcina fiind o perioadă în care în corp au loc o mulțime de modificări, desigur că pot să apară tot felul de dureri. Unele dintre ele nu semnalează nimic grav, însă altele fac parte din categoria celor care fac din prezentarea la medic o urgență.
Dureri de spate
Durerile de spate sunt unele dintre cele mai frecvente dureri experimentate în timpul sarcinii. Fie că sunt în partea superioară sau inferioară a spatelui. La apariția lor contribuie kilogramele acumulate, mutarea centrului de greutate, accentuarea curburii lombare, mărirea sânilor și modificările de postură. Deși sunt neplăcute, totuși sunt dureri comune, inofensive.
Dureri în zona lombară
Și durerile din zona inferioară a spatelui, cuprinzând fesele, șoldurile și piciorul, sunt destul de frecvente în sarcină și de obicei sunt consecința faptului că fătul în creștere pune presiune pe nervul sciatic. Durerea poate fi ascuțită și este posibil să fie resimțită și o amorțeală. Dacă durerea devine severă sau constantă, pentru a exclude orice alte probleme, se recomandă un consult.
Dureri de picioare
Umflarea picioarelor, crampele care se manifestă la nivelul lor și apariția varicelor sunt provocate de cantitatea mai mare de sânge care circulă prin corp și care supune venele unei presiuni suplimentare. Nu este nimic neobișnuit ca o femeie însărcinată să aibă picioarele umflate. Însă dacă umflarea picioarelor este însoțită și de umflarea bruscă a mâinilor și a feței, toate acestea la un loc sunt semnele unei complicații a sarcinii numită preeclampsie. Fiind o condiție periculoasă pentru mamă și făt, reprezintă o urgență și trebuie imediat raportată medicului.
Durere abdominală
De departe cea mai înspăimântătoare durere pentru femeia însărcinată, durerea abdominală este normală câtă vreme este cauzată de burtica aflată în creștere, de gaze sau de constipație. Sau de falsele contracții, Braxton-Hicks. Durerile abdominale mai pot fi provocate și de o problemă care nu are legătură cu sarcina, cum ar fi colica apendiculară, colicile renale, enterocolita, afecțiunile gastrice sau cele biliare. Pentru oricare dintre ele, o vizită la medic este binevenită.
În situațiile în care durerea este severă și însoțită de scurgeri vaginale, sângerare, febră, frisoane, greață, vărsături, amețeli sau micțiuni dureroase, prezentarea la medic este urgentă și obligatorie. Poate fi vorba despre avort spontan, sarcină ectopică (extrauterină), detașarea placentei de uter, preeclampsie sau infecție urinară.