Este cel mai important test de screening ce se efectuează în primul trimestru de sarcină, între săptămânile 11 și 14. Acesta presupune o analiză foarte amănunțită a materialului genetic al fătului, fiind capabil să depisteze probabilitatea apariției unor anomalii cromozomiale.
Dublul test este folosit pentru evaluarea gradului de risc al următoarelor malformații cromozomiale:
• Sindrom Down (trisomie 21)
• Sindrom Edwards (trisomie 18)
• Sindrom Patau (trisomie 13)
• Sindrom Turner
• Triploidii
Este un test screening de rutină și este indicat tuturor femeilor însărcinate. Pentru certitudinea rezultatului, dublul test presupune efectuarea unei ecografii și a unui test de sânge. Este o metodă de diagnostic non-invazivă, nu durează mult, iar recomandarea este ca ecografia și testul de sânge să se realizeze într-o perioadă de timp foarte apropiată. Acest screening cuprinde o analiză amănunțită a markerilor biochimici fetali din sângele mamei, dar și urmărirea proteinei A plasmatice, asociată cu perioada sarcinii. Dacă aceasta are un nivel scăzut, poate indica risc mare de retard de creștere intrauterină, preeclampsie, sindrom Down sau prematuritate. Și în cazul în care valorile acestei proteine sunt mari, riscul de malformații este crescut.
Așa cum spuneam, dublul test este un test de screening, nu unul de diagnostic. Valorile acestui test pot doar estima niște afecțiuni de care ar putea suferi fătul. Din acest motiv, dacă valorile dublului test indică posibila existență a unora dintre aceste afecțiuni (sindron Down, Edwards etc), vârsta mamei a depășit 35 de ani, au existat cazuri de copii cu sindrom Down în familie sau o altă sarcină cu malformații, atunci aceste valori trebuie luate în considerare. Faptul că testarea are loc în primul trimestru de sarcină, permite efectuarea unor testări suplimentare, cum ar fi amniocenteza, care, deși este un test invaziv, oferă un diagnostic precis.
De asemenea, dacă valorile dublului test sunt susceptibile, viitoarea mămică va primi recomandarea să realizeze și tripul test. Aceasta se realizează în intervalul 14-21 de săptămâni și este, de asemenea, un test non-invaziv, ce poate depista anumite malformații congenitale.
credit foto: pinterest.com