Chiar dacă nivelul glicemiei (al zahărului din sânge) s-a încadrat întotdeauna în parametri, o femeie însărcinată poate avea surpriza să afle – din analizele de rutină – că suferă de diabet gestațional.
Diabetul gestațional apare la un anumit procent de femei însărcinate, atunci când alterarea metabolismului glucozei și al insulinei depășește capacitatea de compensare a pancreasului, dezvoltând o intoleranță clinică la glucoză. Acest lucru se întâmplă de obicei în a doua jumătate a sarcinii și este diagnosticat ca urmare a unei testări pe care medicul o va recomanda a fi efectuată între săptămânile 24 și 28 de sarcină. Există și situații în care testarea se face de la începutul sarcinii, dacă gravida face parte dintr-o grupă la risc: are cazuri de diabet în familie, a avut diabet gestațional la o sarcină anterioară, este supraponderală, are o tensiune arterială ridicată sau a avut un nivel al glicemiei aproape de limită înainte de a rămâne însărcinată. Pentru a spulbera orice eventuale temeri, voi preciza că o gravidă cu diabet gestațional poate aduce pe lume un copil sănătos. Iar a doua veste bună este că diabetul gestațional dispare după câteva zile de la nașterea copilului. Însă până atunci, pentru a elimina riscul unor posibile complicații pentru mamă și făt, sunt absolut obligatorii urmarea tratamentului recomandat de medic, monitorizarea periodică a glicemiei și respectarea unei diete adecvate.
Simptome și complicații
Femeile însărcinate care suferă de diabet gestațional, de obicei nu prezintă simptome decât atunci când nivelul glicemiei scapă de sub control. Atunci se poate observa o senzație accentuată de sete, de foame – cu un consum alimentar ridicat – și o nevoie frecventă de a urina. Însă cum toate aceste simptome sunt adesea puse exclusiv pe seama sarcinii, viitoarea mămică nu va ști de existența diabetului gestațional până la testarea despre care am amintit mai sus. Cu privire la posibilele complicații ale diabetului gestațional (posibile, nu certe!), în ceea ce o privește pe mamă acestea se referă la preeclampsie, necesitatea ca nașterea să aibă loc prin operație cezariană, diabet la o viitoare sarcină sau diabet de tip II mai târziu în viață. Referindu-mă la complicațiile care îl pot viza pe copil, amintesc nașterea prematură, o greutate mare a acestuia la naștere, sindrom de detresă respiratorie, nivel scăzut al glicemiei sau diabet de tip II mai târziu în viață.
Dieta și monitorizarea glicemiei sunt esențiale
De la diagnosticarea cu diabet gestațional și până la naștere, gravida va fi nevoită să lege o prietenie cu… glucometrul, aparat cu ajutorul căruia își va monitoriza nivelul glicemiei. De asemenea, va fi necesar ca, periodic, să își testeze cetonele și nivelul de glucoză din urină. Și – cel mai important aspect – să respecte regimul de viață sănătos recomandat de medic, acest lucru însemnând o alimentație strictă și corectă, dar și forme de mișcare indicate de acesta. În cazul în care nici cu respectarea regimului alimentar nivelul zahărului din sânge nu se reglează, va fi necesar tratamentul cu insulină.