Ecografiile reprezintă metode neinvazive de diagnostic și se realizează cu ajutorul aparatelor ecograf performante, care prin ultrasunete prezintă imagini ale anumitor părți anatomice ale fătului din uter.
Unele dintre cele mai importante ecografii sunt cele morfofetale, cu ajutorul cărora medicul poate depista unele dintre cele mai grave anomalii sau boli de care suferă bebelușul din uter. Astfel, există ecografii de morfologie fetala pentru fiecare trimestru de sarcină, fiecare dintre ele având o importanță aparte și un rol important în urmărirea dezvoltarii fătului.
Ecografia morfofetală din primul trimestru
Se recomandă a fi făcută între săptămânile 11 și 13 de sarcină. În această etapă, ecografia morfofetală poate depista diverse anomalii precum sindromul Down, malformații structurale majore cum sunt lipsa unui membru sau a unei părți din acesta, inexistența calotei craniene. Din cauza nedezvoltării suficiente a fătului (ne aflăm în săptămâna 11-13 de sarcină), ecografia morfofetală de primul trimestru nu permite investigarea în detaliu.
Ecografia morfofetală din al doilea trimestru
Se face în săptămânile 22-24 de sarcină și este considerată cea mai importantă ecografie din timpul sarcinii și cea mai minuțioasă investigație. Aceasta deoarece medicul specialist poate analiza toate părțile anatomice ale fătului. În această etapă de dezvoltare, majoritatea organelor sunt formate, iar ecografia morfofetală poate depista afecțiuni și malformații apărute la inimă, rinichi, abdomen și torace, plămâni, placentă și lichid amniotic. De asemenea, această ecografie morfofetală de al doilea trimestru poate depista și anomaliile apărute la nivel cranian, dar poate furniza informații și despre sexul fătului ori să indice greutatea acestuia, poziția și vârsta exactă a sarcinii. Intervenția durează între 20 și 45 de minute, este non-invazivă și nu prezintă niciun risc pentru bebeluș.
Ecografia morfofetală din al treilea trimestru
Se recomandă a fi făcută între săptămânile 32 și 34 și evaluează greutatea bebelușului, așezarea acestuia în uter, starea cordonului ombilical și a placentei, precum și cantitatea de lichid amniotic, putând depista din timp existența semnelor de suferință fetală.
Ecografiile morfofetale reprezintă o cale importantă de a detecta posibilele anomalii ale fătului. În timpul investigației, nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiații care ar putea afecta fătul sau mama. Așadar, nu ezita să-ți faci aceste ecografii!