Fertilizarea in vitro (FIV) este un proces complex care implică multe etape și variabile. Și, din păcate, pot exista multe posibile cauze care să conducă la un eșec. Cauzele sunt împărțite în două categorii principale: cele legate de pacient și cele legate de procedură.
Cauzele legate de pacient pot include:
Vârsta avansată. Aceasta este în mod categoric prima și cea mai importantă condiție în reușita unui FIV, pentru că atât cantitatea de ovocite (rezerva ovariană de care mai dispune pacienta) cât și calitatea acestora – care, ambele, scad pe măsura înaintării în vârstă – pot afecta succesul procedurii.
Calitatea ovocitelor și a spermei. Dacă, independent de vârstă, ovocitele sau sperma au o calitate scăzută, șansele de fertilizare și de dezvoltare a embrionilor pot fi afectate.
Probleme anatomice. Anomaliile uterine, endometrioza sau alte afecțiuni ginecologice prezente pot reprezenta cauza insuccesului implantării embrionului.
Pe lângă toate aceste posibile cauze cunoscute mai pot fi și cauze necunoscute. Și, din păcate, specialiștii în infertilitate se confruntă deserori cu astfel de situații extrem de frustrante pentru cuplurile care își doresc un copil.
În ceea ce privește eșecul fertilizarii in vitro din cauze legate chiar de procedură, acestea pot include:
Este important pentru toate potențialele paciente să înțeleagă că fiecare caz este unic, iar succesul sau eșecul FIV poate fi influențat de o combinație de factori, fără a putea fi învinuită niciuna dintre părți: nici pacienta, nici echipa medicală. Acesta este și motivul pentru care nicăieri în lume nu este garantat succesul unei fertilizari in vitro.