Grețurile matinale ale primului trimestru de sarcină, deși neplăcute, sunt normale. La fel și vărsăturile. Însă atunci când aceste episoade persistă, sunt tot mai severe și complică major starea de sănătate a gravidei, deja se iese din aria normalității.
Popular i se spune „sarcină toxică” însă denumirea medicală a acestei condiții este hiperemesis gravidarum sau disgravidie. Se crede – nu este o certitudine! – că această greață severă este cauzată de creșterea nivelului de hormoni. Simptomele apar, de obicei, între săptămânile 4 și 6 de sarcină, dar apogeul este atins între săptămânile 9 -13. Există cazuri atât de severe încât este necesară internarea în spital, pentru ca gravida să fie hranită și hidratată intravenos.
În unele situații se poate constata o ușoară ameliorare a neplăcutelor simptome între săptămânile 14-20, dar în general problema persistă pâna la momentul nașterii.
Simptomele sarcinii toxice
Diferența dintre grețurile normale ale primului trimestru și cele ale unei sarcini toxice este aceea că primele se manifestă în principiu doar dimineața, pe când celelalte reprezintă o permanentă senzație neplăcută. De asemenea, dacă grețurile matinale sunt uneori însoțite de vărsături, grețurile disgravidiei sunt mereu însoțite de vărsături severe. Chiar de câteva zeci de ori pe zi.
O sarcină toxică îi va pune viitoarei mămici probleme mari în ceea ce privește alimentația. Neputând suporta o gamă largă de mirosuri și vomitând tot ce mănâncă, aceasta slăbește și ajunge la o greutate mai mică și decât cea avută înainte de a rămâne însărcinată. Și nu numai că slăbește, dar se expune și deshidratării. Aceasta se va „trăda” prin simptomele sale specifice, respectiv scăderea cantității de urină (oligurie), accelerarea frecvenței bătăilor inimii (tahicardie), dureri de cap, oboseală fizică. Vărsăturile persistente favorizează instalarea intoleranței gastrice, în care gravida nu se mai poate alimenta corespunzător nevoilor.
Alte simptome ale sarcinii toxice mai includ scăderea tensiunii arteriale, stările de confuzie și de leșin, tulburări metabolice (hipoglicemie, acidoză), pierderea elasticității pielii și îngroșarea sângelui. O paletă de simptome atât de largă, variată și mai ales inconfortabilă îi poate declanșa femeii însărcinate și o stare de depresie.
Nu se tratează, dar se ameliorează
Dacă este vorba despre o formă mai ușoară, modificarea dietei, repaosul la pat și medicația recomandată de specialist pot ameliora simptomele. Insist: medicație recomandată de specialist! Ca și remedii naturale, se poate apela la mentă și ghimbir, sub formă de ceai sau limonade. Uneori și presopunctura poate da unele rezultate. Punctul de presiune pentru reducerea senzației de greață este localizat la mijlocul încheieturii mâinii (pe partea internă), între cele două tendoane, la o distanță de trei degete de la podul palmei. Apăsarea cu fermitate a punctului, timp de trei minute, uneori poate da rezultate. În formele severe de disgravidie se impune internarea în spital și supravegherea igieno-dietetică (consum scăzut de lipide, dar crescut de carbohidrați și legume/fructe proaspete) precum și rehidratarea.