Cauzele unui avort nu sunt întotdeauna cunoscute. În schimb, se știe care sunt, în general, factorii de risc. Lucru de altfel util, pentru că atâta vreme cât cunoști ce anume îți poate pune sarcina în pericol, vei putea evita sau combate.
O sarcină cu risc (numită și sarcină patologică) este acea sarcină în care viitoarea mămică suferă de o boală care poate afecta atât dezvoltarea fătului cât și procesul nașterii. Tot sarcină cu risc este considerată și cea în care situațiile și factorii de risc pot să apară oricând pe parcursul celor nouă luni, punând în pericol atât gravida cât și fătul.
Așadar, o sarcină este considerată cu risc dacă gravida suferă de o boală cronică (de exemplu diabet, cancer, astm, lupus sau orice altă boală autoimună), de boli cardiovasculare, pulmonare sau neurologice (scleroză, epilepsie, schizofrenie s.a.). La fel, tot sarcină cu risc este considerată și atunci când vârsta gravidei este peste 35 de ani, suferă de obezitate, fumează sau consumă alcool în mod excesiv, consumă droguri sau atunci când sarcina este gemelară.
Un istoric medical în care este prezentă o operație cezariană, nașterea unui copil prematur sau cu o greutate mică, avorturi spontane, o afecțiune genetică a fătului sau prezența unor boli genetice în familie, reprezintă tot atâtea motive ca sarcina să fie una cu risc.
În plus, o sarcină normală se poate transforma într-una cu risc oricând pe parcurs, prin apariția unor complicații. În primul trimestru, sarcina este considerată cu risc dacă apar sângerări vaginale sau vărsături excesive, iar în cel de-al doilea dacă apar contracții puternice care pot indica risc de naștere prematură. În ceea ce privește ultimul trimestru, o serie de afecțiuni ale gravidei cum ar fi de exemplu anemia sau infecțiile urinare ori apariția unor complicații precum placenta praevia, preeclampsia, excesul sau insuficiența lichidului amniotic fac sarcina să devină una cu risc.
Ar trebui să știi totuși că multe femei care au avut o sarcină cu risc au dus sarcina la termen și au născut normal. Respectarea unor recomandări face posibil acest lucru, deci nu ar trebui să intrați în panică atunci când aflați de existența unor riscuri.
În primul rând, viitoarele mamici care suferă de boli cronice și urmează tratamente pentru acestea, vor ține permanent legătura cu medicul specialist, care va monitoriza respectiva afecțiune. Acesta va ajusta dozele de medicamente, le va schimba cu altele care nu sunt contraindicate în sarcină sau chiar va putea opri temporar tratamentul. În cazul celorlalte tipuri de riscuri, în afara afecțiunilor cronice, efectuarea seturilor de analize trimestriale și a oricăror alte investigații recomandate de medicul care supraveghează sarcina sunt nu numai obligatorii dar și absolut necesare. În plus, este important să fie respectate toate recomandările care țin de stilul de viață, iar la apariția oricărui simptom sau motiv de îngrijorare să te adresezi imediat medicului. Intervenția lui poate face posibilă ieșirea dintr-o situație critică, așa încât sarcina să evolueze în continuare și nașterea să aibă loc în bune condiții.