Să ai grijă de corpul tău este primul pas pentru a-ți crește fertilitatea. Primul, dar nu și singurul, pentru că mai sunt și alte lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți șansele de a avea un copil. Iată-le:
Asigură-te că ești sănătoasă
Boala inflamatorie pelviană este frecventă în rândul femeilor, cauza numărul unu fiind o boală cu transmitere sexuală netratată. Iar o boală inflamatorie poate zădarnici eforturile de a rămâne însărcinată.
Identifică ziua ovulației și fereastra fertilă
De cea mai mare importanță pentru o femeie care își dorește o sarcină este să-și cunoască bine corpul. Și în special ciclul menstrual, pentru că așa poate calcula când este ziua ovulației și care este perioada ei fertilă, pentru că atunci are ocazia de a rămâne însărcinată.
Faceți sex frecvent în timpul ferestrei fertile
În general, studiile au arătat că acele cupluri care fac sex în fiecare zi sau o dată la două zile în timpul ferestrei fertile au cele mai mari rate de obținere a sarcinii. (Medicii recomandă doar o dată pe zi în timpul ferestrei fertile.) Dacă a face sex în fiecare zi sau din două în două zile nu este posibil sau plăcut, stabilește-ți un obiectiv de a face sex pe tot parcursul ciclului. Acest lucru vă poate duce pe tine și partenerul tău într-o rutină, fiind mari șansele să „prinzi” relaxată fereastra fertilă fără să-ți fi făcut din asta un obiectiv stresant. Dimineața poate fi cel mai bun moment pentru a face sex pentru concepție, cel puțin în ceea ce privește spermatozoizii. Unele studii au sugerat că numărul și calitatea spermatozoizilor sunt ușor mai mari dimineața devreme, ceea ce poate însemna șanse mai bune de concepție. Cu toate acestea, nu există un consens medical clar, așa că dacă tu și partenerul tău aveți chef, nu ar trebui să conteze momentul din zi în care faceți sex.
Nu există dovezi științifice care să susțină ideea că o anumită poziție poate crește șansele de concepție. Cu toate acestea, pozițiile care permit o penetrare mai profundă pot ajuta la depozitarea spermei mai aproape de uter.
Asigurați-vă că folosiți un lubrifiant „prietenos cu fertilitatea”
Tipul de lubrifiant pe care îl utilizați în timpul actului sexual poate face de fapt mai dificilă concepția. Acest lucru este cauzat de faptul că ingredientele din mulți lubrifianți, cum ar fi petrolul, siliconul, parabenii și glicerina, pot dăuna funcției spermei. pH-ul unui lubrifiant (cât de acid sau alcalin este) poate avea, de asemenea, un efect.
Obține și menține o greutate sănătoasă
Greutatea este unul dintre cei mai influenți factori atunci când vine vorba de fertilitate, atât pentru bărbați cât și pentru femei. A fi supraponderal sau subponderal, ambele situații afectează fertilitatea. Acest lucru este cauzat de faptul că – ei, bine! – cantitatea de grăsime stocată în corp influențează funcția menstruală. Obezitatea este asociată în special cu lipsa ovulației și ciclurile neregulate, dar și cu afectarea dezvoltării ovulelor.
Adoptați un stil de viață sănătos
Recomandarea este valabilă pentru ambii parteneri și se referă la o dietă echilibrată, nutritivă și sănătoasă (proteine, grăsimi nesaturate și carbohidrați complecși) care poate ajuta la crearea în corp a unui mediu ideal pentru o sarcină sănătoasă și poate ajuta la creșterea producției de spermă a partenerului, la renunțarea la tutun și la consumul de alcool, la practicarea mișcării fizice de intensitate moderată (cea de intensitate ridicată poate afecta fertilitatea) și la obținerea unui somn de calitate.
Luați acid folic și vitamine
Administrarea de vitamine prenatale bogate în acid folic poate ajuta la dezvoltarea embrionului și poate reduce riscul de malformații congenitale. În ceea ce privește partenerul, acesta poate lua un supliment de fertilitate masculină fără aditivi de testosteron. Sau poate lua zilnic o multivitamină plus Coenzima Q-10.
Programați-vă la un control
Programarea la un control preconcepțional este un pas important, acesta fiind similar unui examen fizic anual, dar care include îngrijire suplimentară concentrată pe planificarea familială și sarcină. Un control preconcepțional poate ajuta la identificarea oricăror probleme de sănătate care vă pot afecta șansele de concepție sau de a avea o sarcină sănătoasă.