Nu ca ti-ar arde prea mult de sex dupa nastere, dar trebuie sa te gandesti si la acest aspect al vietii de cuplu. Si la urmarile sale.
Poate si numai pentru faptul ca toata lumea te intreaba „pe cand al doilea?” ar trebui sa te gandesti la contraceptie dupa nastere. Serios, acum, daca n-ai un plan bine stabilit pentru doi bebelusi unul dupa altul (sau absolut niciun plan, dar si niciun stres in privinta urmarilor), ar fi bine sa te gandesti cum te protejezi impotriva unei noi sarcini odata ce ti-ai reluat viata sexuala. Am stat de vorba cu domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in infertilitate, despre regimul contraceptiv sanatos pe care proaspete mamici il pot urma, in cazul in care alapteaza sau in cazul in care au ales sa-si hraneasca bebelusii artificial.
La cata vreme dupa nastere ar trebui sa se gandeasca o proaspata mamica la contraceptie?
Depinde daca alapteaza sau nu. Si mai depinde de momentul primei menstruatii dupa ce a nascut. Daca nu mai alapteaza si are menstra normala, procesul de contraceptie este unul normal, ca pentru orice femeie.
Daca alapteaza, datorita hormonilor care se produc in organism, femeia este, teoretic, protejata, dar niciodata nu stim cand e in declin pentru alaptare astfel incat, implicit, probabilitatea de a ramane insarcinata devine mai mare. E bine de stiut ca nu exista protectie contraceptiva 100% prin alaptare. In cazul in care nu mai alapteaza, o femeie poate ramane oricand insarcinata dupa ce a venit menstruatia.
Cum difera contraceptia la mamele care alapteaza fata de cea a mamelor care nu alapteaza?
Pentru cele care nu alapteaza, procesul de contraceptie este unul obisnuit, ca pentru orice femeie. Pentru femeile care alapteaza, este indicat sa nu foloseasca nici un fel de contraceptive – orale sau injectabile – ci sa foloseasca alte modalitati de protectie, mai putin invazive pentru organism, cum este prezervativul, de exemplu. Pilulele si injectiile contraceptive influenteaza lactatia. De aceea, eu nu recomand folosirea lor in timpul alaptarii, indiferent ca este vorba despre cele simple (doar cu progesteron) sau despre cele combinate (cu progesteron si estrogen). Nu exista studii clare care sa demonstreze ca cele numai cu progesteron sunt sigure pentru lactatie, asa ca cea mai buna varianta este nefolosirea lor, cel putin in primele luni de alaptare.
Cum ar trebui sa-si stabileasca fiecare femeie planul de contraceptie dupa nastere? Poate lua de una singura aceleasi pilule ca inainte de sarcina sau medicul este cel care stabileste asta?
Nu, nu e bine sa stabileasca un plan de contraceptie sigura. Dupa nastere, la fel ca si inainte, de altfel, este nevoie de un control complet pentru recomandarea celor mai bune solutii contraceptive. Si anume, trebuie facut un set de analize: hemoleucograma, coagulograma, analize hormonale si markeri endocrini; este nevoie de o ecografie transvaginala, abdominala, analize de secretii, test papanicolau si o ecografie mamara.
Recomandati injectia contraceptiva proaspetelor mamici? Chiar daca alapteaza?
In general, procentul de protectie este mai mic la injectia contraceptiva decat la protectia asigurata de pilule. Decizia poate fi si subiectiva, iar femeia, dupa ce i se prezinta toate datele, poate alege singura, dar in deplina cunostinta de cauza. Injectia protejeaza mai putin, dar pentru unele femei este mai comoda. Totusi, cel putin in primele luni de alaptare, nu as recomanda injectia contraceptiva.
Este adevarat ca, dupa nastere si restabilirea menstruatiei, o femeie este mai fertila decat atunci cand era nulipara?
Nu.
In cazul in care familia isi mai doreste un copil, cat de rapid dupa nastere este recomandat ca femeia sa inceapa o noua sarcina?
In cazul in care naste cu cezariana, este indicata o perioada de maxim doi ani, pentru ca uterul sa aiba timp sa se refaca dupa operatie. Daca nasterea a avut loc pe cale naturala, femeia se poate gandi oricand la o noua sarcina, de indata ce a sosit prima menstruatie. Este, de altfel, unul dintre multiplele avantaje ale nasterii naturale.