Din motive medicale care amenință fertilitatea (cum ar fi un diagnostic de cancer care necesită chimio sau radioterapie) sau sociale (studii, cariera, gasirea unui partener) unele femei sunt nevoite sau pur și simplu aleg să amâne momentul în care să devină mame.
Și cum rezerva ovariană se diminuează pe măsura trecerii anilor sau este distrusă de agresivele tratamente oncologice, conservarea fertilității este o „plasă de siguranță”. Opțiunile includ posibilitatea congelării ovulelor, a embrionilor sau a țesutului ovarian, alegerea celei potrivite făcându-se cu ajutorul unui specialist în infertilitate. Și bărbații își pot prezerva fertilitatea, prin congelarea spermei, motivele fiind în general de ordin medical.
Congelarea ovulelor
Congelarea ovulelor este o metodă de prezervare a ovulelor nefertilizate ale unei femei, în azot lichid, la o temperatură de -196 grade Celsius. Pentru a obține ovule pentru congelare, pacienta de obicei urmează timp de 10-12 zile un tratament de stimulare hormonală. Ovulele sunt apoi prelevate și congelate, putând astfel să fie păstrate mulți ani fără să sufere o deteriorare semnificativă. Când femeia dorește să-și folosească ovulele, acestea sunt decongelate și apoi fertilizate cu spermă în condiții de laborator. Scopul este ca ovulul fertilizat să se dezvolte într-un embrion, care poate fi ulterior transferat în uterul femeii, oferindu-i șansa de a rămâne însărcinată. Trebuie totuși menționat faptul că șansele de supravieţuire a ovocitelor mature la decongelare sunt mai mici comparativ cu embrionii, deoarece conţinutul lor în apă este mai mare şi astfel rezistenţa la criogenare este mai mică, din cauza formării cristalelor de gheaţă.
Congelarea embrionilor
Femeile care au un partener pot alege să congeleze embrionii pentru ca aceștia să fie transferați în uter, în viitor. Înghețarea embrionilor presupune parcurgerea unui ciclu FIV în care ovarele sunt stimulate prin terapie hormonală. Ovulele sunt apoi extrase printr-o procedură chirurgicală scurtă, fertilizate cu spermă în laborator, iar embrionii rezultați sunt congelați și depozitați. Embrionii congelați pot fi păstrați, de asemenea, mulți ani. Criogenarea embrionilor este considerată standardul de aur, fiind superioară congelării de ovocite sau altor tehnici.
Congelarea țesutului ovarian
Această metodă implică îndepărtarea unei mici bucăți de țesut ovarian dintr-un ovar, fragmentarea acestuia în piese mici și apoi congelarea lor. Când femeia dorește să încerce să conceapă, piesele de țesut ovarian sunt grefate înapoi în pelvis. Aproximativ nouă luni mai târziu, țesutul ovarian grefat poate începe să producă hormoni de reproducere și foliculi. Sarcina poate fi obținută fie prin stimulare ovariană și FIV, fie chiar natural.