Efectuarea anuală a testului Papanicolau îți poate salva viața. Dar faptul că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea din pricina cancerului de col uterin, afecțiune ce poate fi depistată prin acest simplu test, arată că încă sunt foarte multe femei ce ignoră acest sfat medical.
Principalul rol al testului Babeș Papanicolau este de a identifica apariția celulelor canceroase sau cu potențial malign. Tocmai de aceea, în cazul în care rezultatul testului indică un rezultat anormal (arată displazie cervicală sau cancer, semne de infecție cu HPV, celule ASCUS) sunt necesare investigații suplimentare ale colului uterin, colposcopia și biopsia cervicală fiind printre cele mai importante în obținerea unui diagnostic corect.
Colposcopia este o metodă puțin invazivă cu ajutorul căreia se examinează îndeaproape suprafața vulvei, vaginului și colului. În timpul acesteia se folosește instrumentul numit colposcop, ce poate mări imaginea de până la 60 de ori, astfel că medicul poate identifica eventualele celule modificate, leziunile ce nu pot fi văzute cu ochiul liber și, nu în cele din urmă, permite prelevarea de țesut biopsic pentru examinarea ulterioară în laboratorul de specialitate.
Pregătirea pentru colposcopie nu este una specială, dar este bine ca medicul ce urmează să facă intervenția să fie anunțat dacă pacienta este însărcinată, alergică la vreun medicament, dacă este nu în tratament pentru o infecție vaginală, cervicală sau pelviană. De asemenea, se vor evita contactele sexuale, folosirea tampoanelor interne, a tratamentelor interne ori a dușurilor intravaginale cu două zile înainte de programarea pentru această intervenție. Testul se efectuează pe masa ginecologică și după o examinare cu ochiul liber a aspectului vulvei, medicul va folosi instrumentul numit speculum pentru a depărta pereții vaginali și va poziționa colposcopul la intrarea în vagin. Pentru a face mai ușor de observat zonele cu celule modificate, medicul va folosi o soluție acetică (pentru curățarea mucusului) și o soluție iodată pentru e evidenția zonele cu celule modificate. În cazul în care pacienta resimte un ușor disconfort, este bine să știe că i se poate administra un anestezic local sau general. După intervenție, pacienta poate pleca și relua activitățile obișnuite. Sunt posibile ușoare sângerări vaginale sau ușoare senzații de disconfort.
De reținut!
În prima săptămână de la efectuarea colposcopiei sunt interzise contactele sexuale, folosirea tampoanelor interne și a dușurilor vaginale ori folosirea cremelor locale.
Biopsia cervicală sau de col uterin este o manevră chirurgicală de recoltare a unui fragment considerat suspect de pe colul uterin sau întreaga leziune, pentru a fi supuse apoi analizei laboratorului de specialitate. Biopsia se face cu anestezie locală sau generală, în funcție de gradul de suportabilitate al pacientei și, foarte important, niciodată în perioada menstruației sau în sarcină! Biopsia de col uterin se poate realiza:
– prin ciupire – cu ajutorul unei pense se iau fragmente de țesut din zona modificată;
– prin chiuretaj biopsic – cu ajutorul unei chiurete se prelevează un fragment din țesutul aflat în porțiunea endocolului (porțiune invizibilă a colului);
– cu ajutorul unei anse metalice conectat la un aparat special – se face atunci când leziunea suspectă este superficială, aflată în porțiunea vizibilă a colului, numit și exocol;
– prin conizație – se îndepărtează un fragment în formă de con din zona exocolului pentru a împiedica astfel extinderea celulelor canceroase.
După efectuarea biopsiei, pacienta își poate relua activitățile zilnice, cu recomandarea de a evita relațiile sexuale pe o perioadă de o săptămână și, de asemenea, evitarea dușurilor intravaginale 1-2 zile de la efectuarea biopsiei.
credit foto – pinterest.com