Atât fertilitatea feminină cât și cea masculină pot fi influențate negativ de infecțiile netratate, acestea ducând la deteriorarea organelor aparatului reproductiv.
Infecții care pot determina infertilitate feminină
Aceste infecții sunt foarte frecvente la femei și pot cauza dezechilibrarea florei vaginale, lucru care face ca spermatozoizii să ajungă mai greu în uter.
Infecția cu HPV este o boală cu transmitere sexuală care afectează celulele epiteliale de pe mucoasele bucale sau genitale și chiar și alte părți ale pielii.
Această boală este cauzată de Chlamydia, gonoree și alte boli cu transmitere sexuală. O boală inflamatorie pelvină netratată poate provoca cicatrici la nivelul organelor de reproducere, care pot duce la infertilitate tubară din cauza infecției.
Uneori, tuberculoza se poate răspândi în alte părți ale corpului, cum ar fi uterul și trompele uterine. Această afecțiune este cunoscută sub numele de tuberculoză pelviană și împiedică fertilitatea provocând probleme la nivelul trompelor uterine.
Infecția tractului urinar este foarte frecventă la femei datorită faptului ca acestea au un tract urinar mai scurt. Infecțiile urinare pot afecta organe precum uterul, vezica urinară sau rinichii. Atunci când o femeie se confruntă cu infecții urinare frecvente, poate deveni dificil pentru aceasta să conceapă, cauza fiind reprezentată de inflamația pelvină asociată, care poate provoca cicatrici în trompele uterine sau poate afecta procesul de ovulație.
Așa cum afirmam la început, și fertilitatea masculină poate fi afectată de infecțiile netratate, care includ: