Cezariana este o intervenție chirurgicală ce presupune incizia peretelui abdomenului și a uterului pentru extragerea fătului.
Cele mai frecvente cauze pentru care este recomandată operația de cezariană sunt: afecțiuni materne precum boli cardiace, hipertensiune arterială, diabet zaharat și probleme oftalmologice care ar pune problema dezlipirii de retină. De asemenea, mai este recomandată operația prin cezariană atunci când sunt semne de suferință fetală, când există disproporții evidente între greutatea fătului și conformația mamei, când membranele s-au rupt de mai mult de 12 ore, dar încă travaliul nu s-a declanșat, pentru că acest lucru pune în real pericol fătul.
În general, le mai este recomandată operația prin cezariană atunci când femeia are vârsta peste 40 de ani și se află la prima naștere sau atunci când avem de-a face cu o înălțime a mamei de maxim 1,50 metri.
E bine de știut însă de către orice cuplu că nașterea normală este un proces firesc, pe care trebuie să îl privească fără teamă. Opțiunile cele mai bune pentru mamă și făt trebuie discutate cu medicul ginecolog care a urmărit evoluția întregii sarcini.