Femeile au tendința de a întâmpina menopauza cu emoție și neliniște cu privire la tot ce se va schimba din punct de vedere fizic și emoțional. Cu siguranță menopauza nu seamănă cu nimic din ceea ce au trăit până atunci, iar tranziția poate dura mai mulți ani. Medicii ginecologi primesc din partea lor o mulțime de întrebări, dar iată-le pe cele cinci care ne sunt cel mai frecvent adresate.
Ar trebui să încep terapia hormonală?
Să recunoaștem, există o mulțime de informații despre terapia hormonală care sperie, și aș numi aici riscul de producere a unui atac de cord sau riscul de cancer de sân. Dar studiile au demonstrat că, de fapt, terapia hormonală este în general o opțiune sigură, în special pentru femeile care trec prin menopauză la 50 de ani sau mai devreme. Cu toate acestea, dacă intenția de a apela la terapia hormonală are ca justificare teama de a înfrunta neplăcutele bufeuri, e bine de știu că ele pot fi gestionate și prin alte metode. De exemplu: îmbrăcarea în straturi, deținerea unui ventilator portabil și sorbitul de băuturi reci. Se vor evita alimentele și băuturile care pot declanșa bufeurile, cum ar fi alcoolul și cofeina. Renunțarea la fumat și pierderea greutății în plus sunt de asemenea de ajutor. Atunci când aceste măsuri conservatoare și modificările stilului de viață nu sunt suficiente, se va putea lua în considerare terapia hormonală.
Cum îmi va afecta menopauza apetitul sexual?
Fluctuația hormonilor în timpul menopauzei poate duce la uscăciune vaginală, care, la rândul ei, provoacă dureri în timpul sexului. Apoi, femeile pot constata că nu mai inițiază sexul, de teama acestei dureri. Cremele hidratante și lubrifianții vaginali sunt o opțiune. Dacă acestea nu funcționează, discută cu medicul ginecolog despre medicamente topice sau orale. Nu te resemna cu abstinența după vârsta mijlocie! Cu puțin ajutor, totul poate funcționa așa cum îți dorești.
Ar trebui să iau suplimente naturale pentru a-mi trata simptomele?
Adevărul este că puține suplimente pe bază de plante au fost studiate pentru siguranță sau eficiență. Să știi că aceste medicamente nu sunt bine reglementate. Unele pot conține niveluri periculoase de estrogen, progesteron sau chiar testosteron. Suplimentele eliberate fără prescripție medicală pot avea, de asemenea, un efect asupra altor medicamente pe care le iei sau asupra altor afecțiuni de care suferi.
Nu mi-a mai venit ciclul de ani de zile. Chiar am nevoie de controale ginecologice anuale?
Da, vizita anuală este bine să fie făcută indiferent de vârstă. De la depistarea cancerului și a bolilor cu transmitere sexuală până la discutarea preocupărilor legate de sex și incontinență urinară, controlul anual poate acoperi toate aspectele sănătății sexuale și generale.
Mai am nevoie de teste Papanicolau și de mamografii după menopauză?
Și la această întrebare răspunsul este tot „da”. Recomandarea este de a continua efectuarea testului Papanicolau până la vârsta de 65 de ani, cu excepția cazului în care există un factor de risc pentru cancerul de col uterin. Chiar și femeile care au suferit o histerectomie pot avea în continuare nevoie de screening! În cazul mamografiilor, majoritatea femeilor care au un risc scăzut de cancer de sân pot renunța la efectuarea mamografiei la vârsta de 75 de ani.
Stai liniștită! Menopauza nu este altceva decât o altă etapă a vieții, la fel de naturală ca oricare alta. Cu o comunicare deschisă, poți aborda orice preocupare pe care o ai în legătură cu simptomele pe care le ai și poți obține ajutorul de care ai nevoie.