Deși sunt considerați hormoni sexuali feminini, estrogenii sunt prezenți la ambele sexe. În organismul femeilor, însă, ei sunt extrem de importanți.
Funcțiile estrogenului se referă la menținerea sănătății pielii, a vaselor de sânge, a florei vaginale și a densității osoase, la sintetizarea proteinelor, coagularea sângelui și creșterea ratei metabolismului. De ce sunt mai importanți pentru femeie? Deoarece, pe lângă reglarea funcțiilor plămânilor și a digestiei, estrogenul stimulează dezvoltarea endometrială și a uterului. Un dezechilibru hormonal nu doar că are ca și consecințe menstruațiile dureroase, apariția acneei și a celulitei sau pierderea libidoului, dar influențează în mod negativ ceva cu mult mai important decât toate acestea: fertilitatea.
Motivele dezechilibrelor hormonale sunt multiple. Când este vorba despre genetică sau îmbătrânire, acestea nu pot fi influențate. În schimb există și factori asupra cărora se poate interveni: stresul, alimentația fără valoare nutritivă (categorie în care intră și cea de tip fast-food!), lipsa de mișcare și abuzul de substanțe nocive (alcool, tutun etc).
În mod normal și natural, nivelul de estrogen scade la femeile aflate la menopauză. Dar există și alte situații în care se întâmplă acest lucru, ca de exemplu în urma unei histerectomii (scoterea uterului/ovarelor). Este o consecință firească până la urmă, ca nivelul de estrogen să scadă după scoaterea ovarelor, pentru că acestea îl produc. Deficitul de estrogen apare însă și în cazul femeilor subponderale, precum și a celor supraponderale. De asemenea, sindromul Turner, disfuncțiile glandei tiroide și sindromul ovarului polichistic interferează cu producția de estrogen.
Pentru o femeie tânără, care își dorește să devină mamă, un nivel scăzut de estrogen sau chiar stoparea producției acestui hormon creează probleme care împiedică obținerea sarcinii. Ne referim la lipsa menstruației, la ciclu neregulat, la lipsa ovulației și, implicit, la infertilitate. Există și teorii potrivit cărora și endometrioza (o altă cauză de infertilitate feminină) este stimulată de același hormon, estrogenul.
Nivelurile hormonale pot fi evaluate pe baza unor teste de sânge. Esențiale sunt cele care evaluează nivelurile de hormoni sexuali: FSH (hormon foliculostimulant), LH (hormon luteinizant) și estradiol. Nivelurile FSH și LH pot indica de ce nu se poate obține o sarcină. Specialistul în infertilitate, în strânsă colaborare cu medicul endocrinolog, vor putea găsi, împreună, cele mai bune soluții pentru cazurile în care nivelul scăzut de estrogen a afectat capacitatea de a concepe.