Vă doriți un copil, dar această bucurie se lasă așteptată. Uneori mai mult de 365 de zile. Mergeți la medicul specialist și aflați care este cauza pentru care sarcina întârzie să apară.
Statisticile spun că în ziua de azi, unul din patru cupluri este infertil. Cum problemele legate de infertilitate pot avea mai multe cauze, doar medicul specialist vă poate recomanda ce analize specifice este necesar să faceți. Printre ele se numără și histerosalpingografia (HSG). Un nume (mai) complicat de citit la prima vedere, care înseamnă o analiză simplă, dar ușor invazivă. Histerosalpingografia vă arată dacă uterul are aspect normal, dacă nu există malformații la nivelul acestuia, dar mai ales dacă trompele uterine sunt permeabile. Majoritatea medicilor recomandă această investigație pentru a verifica starea uterului și a trompelor uterine la femeile care nu pot rămâne însărcinate pe cale naturală ori la cele care au avut unul sau mai multe avorturi spontane. De asemenea, procedura mai este recomandată doamnelor care au dureri menstruale foarte intense, lună de lună, dar și hemoragii abundente.
Cum se efectuează histerosalpingografia?
De regulă, HSG se efectuează în primele două săptămâni după ultima menstruație. După o examinare ginecologică, medicul specialist va introduce în colul uterin o canulă mică (un tub). Apoi, cu ajutorul unei seringi, va introduce în uter (prin canulă) substanța de contrast. Când aceasta va umple cavitatea uterului și pătrunde în trompele uterine, medicul face câteva imagini radiografice. După obținerea imaginilor, tubul este îndepărtat, iar substanța de contrast va fi absorbită rapid în sânge și se va elimina din organism. Investigația medicală durează 15-30 de minute, iar după terminarea examinării pacienta va sta în repaus jumătate de oră.
Urmărește și materialul video care explică ce înseamnă HSG:
Reacții posibile după histerosalpingografie
Cele mai multe dintre femei spun că este o investigație neplăcută și, în funcție de gradul de suportabilitate al fiecăreia, dureroasă în timpul introducerii substanței de contrast. Este bine de știut că histerosalpingografia se efectuează fără anestezie sau doar cu anestezie locală. Pot apărea mici iritații la nivelul zonei investigate, dar complicațiile sunt foarte rare. După terminarea examinării radiologice, vă puteți confrunta cu:
– o stare de greață și o ușoară amețeală
– crampe abdominale ușoare
– scurgeri vaginale (se elimină substanța de contrast)
– mici sângerări
– febră
– urticarie pe corp (reacție alergică la substanța de contrast)
Examenul HSG se face ”pe stomacul gol”, pentru a evita apariția stării de vomă.
Bine de știut
În unele cazuri, în urma acestei investigații medicale, trompele uterine se pot desfunda, iar o viitoare sarcină poate apărea fără a fi necesare alte tratamente.
Când nu se recomandă histerosalpingografia?
Cea mai importantă interdicție este cea în cazul în care sunteți deja însărcinată – este interzisă expunerea la raze X. Alte situații în care nu este recomandată această investigație medicală sunt:
– infecțiile vaginale
– boli cu transmitere sexuală
– sângerări uterine
– infecții pelvice cronice
– alergie la substanța de contrast (iod)
Tocmai de aceea, înainte de a efectuarea HSG, medicii recomandă efectuarea testul de sarcină, a unui examen ginecologic general și un examen de secreție vaginală.
Cu toate că este o analiză medicală cu grad ridicat de disconfort, aceasta vă poate spune dacă aveți uterul normal și, foarte important, dacă aveți sau nu trompele înfundate. Blocarea acestora nu reprezintă un pericol pentru sănătate, dar este una din principalele cauze ale infertlității la femei.
Credit foto: pinterest.com