Cerclajul (cunoscut sub denumirea de serclaj ori de traheloplastie) este o procedură chirugicală, nu complicată, ce constă în coaserea colului uterin pentru a menține canalul cervical închis pe durata sarcinii.
Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, colul uterin îndeplinește două mari funcții: cea de a proteja sarcina și cea de dilatație atunci când se declanșează nașterea. Există cazuri când colul uterin al unor gravide se deschide înainte de termen – în al doilea sau în al treilea trimestru, ceea ce poate duce la nașterea prematură a fătului. În aceste cazuri, este recomandat cerclajul, ce se poate realiza fie sub anestezie generală, fie sub anestezie regională (spinală sau epidurală), fără ca pacienta să resimtă vreun disconfort. Această intervenție, ce nu durează mai mult de 10-15 minute, presupune coaserea colului uterin cu un fir de ață, neresorbabil, ce va contribui la menținerea canalului cervical închis pe toată perioada de sarcină rămasă, până la momentul nașterii.
Cauzele incompetenței cervicale se împart în două categorii: traume cervicale apărute în urma unor intervenții chirurgicale – conizație (rezecția unei porțiuni în formă de con din colul uterin), chiuretaj, fisuri apărute în urma unei nașteri anterioare – sau cauze congenitale, ce au determinat slăbirea cervixului.
Principalele simptome ale insuficeinței cervicale sunt senzația de presiune în zona pelvină, eliminarea de mucus în cantitate crescută, precum și dilatație cervicală fără durere. Toate aceste simptome apar fără ca femeia însărcinată să prezinte vreo contracție, astfel că netratată, insuficiența cervicală poate duce la avort. Se poate depista între 18 și 22 de săptămâni, cel mai adesea în timpul unei ecografii de sarcină, când se poatee observa colul scurt sau întredeschis.
Scoaterea firului de cerclaj se face fără anestezie, la 36-37 de săptămâni, înainte de debutul travaliului , dar după ce plămânii fătului s-au dezvoltat suficient. Din acest moment, gravidele primesc recomandarea de repaus la pat, în poziție orizontală, reducerea oricărui efort fizic și abstinență de la sex. La primele semne – ruperea membranelor, sângerări, frisoane sau febră, contracții – gravida se va prezenta imediat la spital.
Cerclajul se recomandă femeilor însărcinate care au pierdut cel puțin o sarcină din cauza incompetenței cervicale, dar și celor care au colul uterin scurtat. Procedura are succes în aproximativ 90% dintre cazuri.
Credit foto: pinterest.com