Articol original: mami.ro
Amniocenteza este o procedura indicata femeilor dupa varsta de 35 de ani sau cele care au avut in trecut probleme cu sarcina (pierderi recurente sau nasteri de copii cu probleme).
Pentru a afla mai multe despre aceasta procedura, am discutat cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate, care ne-a raspuns la cateva intrebari.
Amniocenteza este oprocedura invaziva, care consta in introducerea unui ac subtire in cavitatea uterina, pentru a se extrage lichid amniotic. Cel mai frecvent motiv pentru care se efectueaza aceasta analiza este posibilitatea detectarii cu precizie a anomaniilor genetice ale fatului.
Este indicata femeilor dupa varsta de 35 de ani sau cele care au avut in trecut probleme cu sarcina (pierderi recurente sau nasteri de copii cu probleme). Procedura este simpla, e bine ca femeile sa nu fie speriate de ea si, de fiecare data, e bine sa fie cantarite avantajele si dezavantajele acestei proceduri.
Cele mai frecvente complicatii sunt contractiile iuterine, care pot duce la nastere prematura. Tinand cont de faptul ca procedura se face intre 16 saptamani si 18 saptamani, in cazul unui avort mortalitatea fatului este de 100% . Ale complicatii care mai pot aparea sunt infectiile – ele apar pentru ca sacul gestational este o zona sterila, iar prin acul introdus se pot transmite infectii.
In primul rand, e bine de stiut ca aceasta analiza nu se recomanda tuturor femeilor insarcinate. De asemenea, nu este recomandata femeilor care au deja o infectie – intai trebuie tratata infectia. Mai exista si cazul in care placenta este pozitionata in asa fel incat nu permite trecerea acului in conditii optime de singuranta. Riscurile fiind prea mari in acest caz, e bine sa se renunte la porcedura.
Procedura in sine este simpla, dureaza in jur de cinci minute.
Nu exista un timp de refacere. Dupa procedura, pacienta este tinuta la monitorizare pentru a fi siguri ca nu apar contractiile. Insa, dupa aceea, poate pleca acasa, fara un regim special. E bine doar cateva zile dupa amniocenteza sa nu faca un efort deosebit.
Daca nu avem anticorpii, oricand poate sa apara, deci da, inclusiv dupa ce a fost efectuata amniocenteza.