Eșecul unei fertilizări in vitro – fie că este prima, a doua sau a treia – este foarte dureros. Pentru ambii parteneri. Dar nu trebuie să-ți pierzi speranța. Multe cupluri sunt copleșite de un sentiment de incertitudine și încep să se întrebe ce trebuie să facă. Ce urmează? Cum pot face față acestei situații? Ar trebui să renunțe? Ar trebui să aștepte un an și să încerce din nou? În aceste circumstanțe, este inevitabil să apară astfel de întrebări.
Ce puteți face pentru a vă crește șansele de succes
Probabilitatea să obții o sarcină și să ajungi la termen chiar în primul ciclu FIV depinde în mare măsură de calitatea programului de FIV. Clinicile de FIV nu sunt toate la fel. Unele au o rată de succes mai mare decât altele. Așa că este important și ce clinică alegi.
Congelarea ovulelor sau a embrionilor în primul ciclu de FIV
Recoltarea de ovule viabile în primul ciclu de FIV scutește pacienta de necesitatea de a trece din nou prin întregul tratament hormonal. Acest lucru poate face ca următoarele cicluri de FIV să fie puțin mai ușoare, deoarece tot ce trebuie să facă embriologul este să le fertilizeze (dacă ovulele sunt congelate) sau să implanteze un embrion (dacă embrionii sunt congelați).
Prin câte cicluri FIV ar trebui să treceți înainte de a avea unul reușit?
În medie este nevoie de 3-6 cicluri FIV pentru a obține o sarcină. Multe clinici consideră că după 3 sau 4 cicluri FIV nereușite este mai puțin probabil ca o persoană să beneficieze de cicluri viitoare. Cu toate acestea, conform unui studiu realizat în Regatul Unit, cel mai mare procent de succes FIV are loc în 6 cicluri. Dar succesul este, de asemenea, legat si de vârstă, deoarece acest regim de 6 cicluri funcționează cel mai bine la femeile cu vârsta sub 35 de ani.
Care sunt unele dintre cauzele comune pentru eșecul FIV?
Pot exista nenumărate motive pentru care un ciclu de FIV eșuează. Fiecare cuplu este diferit și, deși nu este posibil să se identifice motivul exact, există câteva cauze comune.
Un ciclu FIV eșuat poate fi cauzat de prezența unui număr prea mare sau prea mic de cromozomi sau unei anomalii structurale la nivelul cromozomilor. Puteți opta pentru efectuarea unui test genetic de preimplantare, în care se prelevează o mostră de celule de la embrion și se examinează în laborator pentru anomalii cromozomiale. Acest lucru va oferi certitudinea că embriologul implantează un embrion care nu este anormal, ceea ce va crește șansele de succes.
Uneori, embrionul nu se poate atașa la membrana care căptușește uterul, numită și endometru, din cauza diverșilor factori, cum ar fi grosimea mucoasei, prezența de prea mult lichid, polipi sau dacă există o infecție. O infecție bacteriană ar putea fi tratată prin terapie cu antibiotice. Alți factori, cum ar fi un istoric de fibroame, anomalii anatomice și faptul că pacienta suferă de sindromul ovarelor polichistice, pot influența succesul sarcinii. Unele dintre aceste probleme sunt corectate înainte de începerea procedurii FIV pentru a încuraja succesul sarcinii.
Pentru a contribui la succesul ciclului de FIV, cuplurilor li se recomanda să aibă un stil de viață sănătos. Există unele indicii din studii care arată că factori precum greutatea corporală, fumatul, consumul de alcool, dieta, exercițiile fizice și stresul pot influența șansele de a rămâne însărcinată. Înainte de a începe un ciclu de FIV, ar putea fi utilă atingerea unei greutăți optime prin dietă și exerciții fizice.
Etapele următoare
Este necesară și utilă o discuție sinceră și detaliată cu specialistul în infertilitate, pentru a înțelege cauzele recurente ale eșecurilor FIV. Acesta va putea evalua dacă respectivele cauze pot fi corectate și modificările care trebuie făcute pentru următorul ciclu.
Cuplurile pot avea mai multe opțiuni chiar și după ce ciclurile de FIV au eșuat. În cazul în care vârsta maternă este un factor, se poate lua în considerare utilizarea de ovule donate, care poate crește șansele de a avea un rezultat de succes. De asemenea, se mai poate lua în considerare adopția. Toate acestea sunt însă decizii personale, pe care fiecare cuplu trebuie să le ia pentru sine.