Ai așteptat și… s-a întâmplat: testul de sarcină, pozitiv, te-a anunțat că vei deveni mămică. Este firesc să fii emoționată, bucuroasă, poate chiar și ușor îngrijorată. Inspiră adânc, expiră, apoi gândește-te la ce ai de făcut în continuare.
Primul pas este să te programezi la o consultație ginecologică. Chiar dacă ai mare încredere în testele efectuate la domiciliu, confirmarea sarcinii o va da medicul. Nu exclude total faptul că un test de sarcină poate avea și un rezultat fals pozitiv.
Medicul va confirma sarcina cu ajutorul unei analize din sânge, testul Beta HCG. Acesta poate depista existența unei sarcini foarte devreme, fiind capabil să identifice hormonul HCG chiar și atunci când este prezent în cantități foarte mici. Testul va fi repetat după 48 de ore, dublarea valorii primului rezultat reprezentând confirmarea sarcinii. Și tot pentru confirmare se mai poate efectua o ecografie, însă acest lucru este posibil doar dacă au trecut 4-5 săptămâni de la concepție, nu mai devreme. În cadrul ecografiei de confirmare vei afla și vârsta sarcinii, dacă este corect poziționată în uter și dacă este vorba despre o sarcină multiplă. De acum înainte, ginecologul/obstetricianul îți va fi călăuză pe parcursul celor 40 de săptămâni, oferindu-ți toate informațiile de care ai nevoie. Tot el îți va monitoriza evoluția sarcinii, în cadrul controalelor trimestriale sau ori de câte ori va fi nevoie, din motive obiective.
În primul trimestru, pe lângă consultația obstetricală pe care o va realiza, îți va recomanda efectuarea unui set de analize care să ofere asigurarea că nu ai probleme de sănătate care să afecteze evoluția sarcinii. Acest set de analize include hemoleucograma completă, coagulograma, dozările hormonale și analizele care evaluează funcțiile a două organe importante, ficatul și rinichii (transaminaze, uree, creatinină, acid uric, profil lipidic, glicemie). De asemenea, va solicita profilul TORCH, screening pentru hepatitele B și C, HIV, VDRL (infecții care, dacă sunt prezente, pot afecta atât mama cât și fătul). Setul de analize va fi completat de un examen al secreției vaginale, un sumar de urină și o urocultură. În funcție de rezultatele acestor analize medicul va putea solicita investigații suplimentare. În săptămânile 12-13 se va efectua și o ecografie pentru a fi verificată conformația fătului și pentru depistarea unor eventuale anomalii structurale majore. Testul de screening genetic este și el foarte important, dat fiind faptul că evaluează riscul de anomalii cromozomiale.
În cel de-al doilea trimestru de sarcină se vor repeta analize efectuate în primul trimestru, la care se adaugă screeningul pentru diabetul gestațional. Esențială în urmărirea sarcinii este ecografia de morfologie fetală, care va fi efectuată în săptămânile 22-24. În cadrul acesteia vor fi examinate organele fătului, lichidul amniotic, placenta, cordonul ombilical și colul uterin. Investigația are rolul de a depista eventualele anomalii fetale.
În al treilea trimestru întâlnirile cu medicul vor fi mai dese: din trei în trei săptămâni, iar în ultima lună, săptămânal. Vor fi repetate analizele de sânge (hemoleucograma) și urină (urocultură și sumar de urina), precum și analiza secreției vaginale, în vederea depistării posibilelor infecții. Este recomandată și efectuarea testului de toleranță la glucoză pentru diagnosticarea diabetului gestațional. Efectuată în săptămânile 32-34, ecografia de morfologie fetală din al treilea trimestru va urmări stabilirea dimensiunii și greutății fătului precum și prezentația placentei. În plus, aceasta va putea depista la făt anomaliile cardiace, ale sistemului nervos central și ale celui musculo-scheletal.
Mai trebuie precizat un lucru: ecografiile de sarcină NU prezintă riscuri pentru mamă și făt, putând fi efectuate ori de câte ori este nevoie, în afara protocolului celor trimestriale.