Avortul spontan este unul dintre cele mai nefericite evenimente din viața unei femei gravide. Ai senzația că absolut totul s-a oprit în loc și că nu vei putea merge mai departe niciodată. Cu puțin ajutor, cu un medic priceput și cu ceva timp care să vindece, lucrul acesta se va întâmpla, totuși.
Orice femeie poate la un moment dat să experimenteze, trauma unui avort spontan.
Majoritatea avorturilor spontane se întâmplă cu precădere în primul trimestru de sarcină, însă sunt cazuri când acest eveniment nefericit poate apărea și la începutul celui de-al doilea trimestru.
Una din șase femei experimentează avortul spontan pe parcursul vieții active sexual. Acest lucru nu înseamnă că nu mai poți rămâne însărcinată sau că a doua oară ti se va întâmpla acelasi lucru.
Poți merge mai departe!
Una din cauzele avorturilor spontane o reprezintă anomaliile cromozomiale.
Aici intrevine natura, care elimină un produs de concepție cu mutații genetice. Femeile de peste 35 de ani sunt mai expuse la astfel de lucruri, pentru ca ovocitele lor nu mai au aceeași calitate precum cele ale unei femei de 25 de ani, să zicem. Vârsta joacă un rol important, drept urmare e bine să nu amânați prea mult decizia de a rămâne însărcinată. După 35 de ani, începe declinul hormonal destul de abrupt în viața oricărei femei, iar acesta este un lucru perfect normal. La 40 de ani, peste 80% dintre ovocitele produse de o femeie au mutații genetice, deci riscul de avort spontan în primul trimestru de sarcină crește proporțional. Desigur, din motive diferite, și o femeie mai tânără poate experimenta un avort spontan din pricina anomaliilor cromozomiale, dar este evident că mai predispuse la acest lucru sunt cele cu vârsta peste 35 de ani.
Trombofilia, cauză a avortului spontan!
O altă cauză a avorturilor spontante o reprezintă problemele hemolitice. Cele mai multe dintre femei nu știu că au probleme care le predispune la trombofilie (ceea ce înseamnă că sunt predispuse și la avort spontan în primele luni de sarcină fără tratament corespunzător) până când nu trec printr-un astfel de eveniment nefericit și li se recomandă un set de analize specifice pentru trombofilie.
Trombofiliile pot fi dobândite sau ereditare. Cele ereditare sunt datorate mutațiilor unor gene ce codifică factori importanți în coagulare, iar cele dobândite pot apărea datorită stilului de viață: sedentarism, alimentație neechilibrată, fumat, etc.
Înainte de a rămâne însărcinată, este bine să faceți și un set de analize medicale, recomandate de medic, evident, prin care să vedeți dacă rezerva de progesteron există în cantități suficiente, acesta fiind unul dintre hormonii cei mai importanți pentru susținerea unei sarcini. Lipsa progesteronului se rezolvă fără probleme prin suplimentarea medicamentoasă la începutul sarcinii, evident, și acest lucru numai la recomandarea medicului.
Și cel mai important lucru pe care trebuie să îl țineți minte este ca atunci când, pe parcursul sarcinii, ceva vi se pare mai ciudat decât de obicei, e bine să vă anunțați medicul care vă urmărește sarcina. Prevenția este mai bună în cazuri din acestea!
Acestea sunt cele mai frecvente cauze, dar nu singurele. Orice anomalie a uterului precum și fibromul uterin pot provoca avort spontan. Infecțiile, dezechilibrele hormonale, diverse bacterii, bolile tiroidiene pot de asemenea să ducă la avort spontan. În 60% din cazurile când se întâmplă un avort spontan în primele trei luni de sarcină, nu poate fi evidențiată o cauză cu precizie.
Semne de îngrijorare sau nu?
Un avort spontan poate să aibă ca simptome crampele abdominale, însoțite de sângerări. Sângele poate fi de culoare roșu-aprins sau maroniu, lucrul acesta depinde de la femeie la femeie. Starea de rău general poate să însoțească aceste simptome. Ce trebuie să știti este faptul că aceste simptome se pot întâmpla și într-o sarcină perfect normală: pot să apară mici sângerări și crampe abdominale, fără ca acest lucru să însemne nimic rău. Numai medicul este capabil să evaluze cel mai bine situația în aceste cazuri! Așadar, pentru orice semn ieșit din comun, e bine să mergeți la medicul care vă supraveghează sarcina.