Până la întâlnirea cu bebelușul tău, vei avea mai multe întâlniri cu… medicul tău, care vor deveni rutină: controalele prenatale regulate. Sunt controale importante și deopotrivă emoționante, în care vei afla data estimativă a nașterii, vei auzi bătăile inimii fătului, vei afla dacă este băiețel sau fetiță…
Medicul va monitoriza atât sănătatea ta cât și pe cea a bebelușului, îți va da sfaturi cu privire la nutriție dar și la gradul de efort pe care îl poți face, îți va explica la ce să te aștepți în timpul travaliului și nașterii, îți va da sfaturi despre cum să te îngrijești după naștere dar și cum să îți hrănești copilul.
Frecvența controalelor în sarcina sănătoasă
Când este vorba despre o sarcină sănătoasă, medicul va stabili programul controalelor prenatale astfel:
De la săptămâna 4 până la saptamana 28: o vizită pe lună.
De la săptămâna 28 până la săptămâna 36: o vizită la fiecare două săptămâni.
De la săptămâna 36 până la săptămâna 40: o vizită în fiecare săptămână.
Dacă ești însărcinată cu gemeni, medicul îți va sugera vizite prenatale mai frecvente. De asemenea, este posibil să ai nevoie de teste suplimentare între vizite, cum ar fi ecografii, pentru a verifica dezvoltarea fiecărui copil și cantitatea de lichid amniotic.
Asigură-te că respecți programul stabilit de medic, chiar dacă îți va fi tot mai dificil să te deplasezi iar viața ta va fi uneori cam agitată. Nu uita nicio secundă că îngrijirea prenatală este importantă atât pentru sănătatea ta cât și pentru cea a bebelușului. Și reține că atunci când o mamă nu primește îngrijire prenatală, copilul are șanse de trei ori mai mari să aibă o greutate mică la naștere. Când medicul te verifică în mod regulat, el poate identifica problemele devreme și le poate trata astfel încât să poți avea o sarcină cât mai sănătoasă.
Factori de risc care ar putea necesita mai multe vizite
Programul recomandat al controalelor prenatale nu este unul bătut in cuie. Este la latitudinea medicului să stabilească, în funcție de starea ta de sănătate, cât de dese să fie aceste controale. Va dori să te vadă mai des dacă ai avut probleme de sănătate înainte de a rămâne însărcinată sau dacă apar probleme în timpul sarcinii. De asemenea, este posibil să ai nevoie de teste suplimentare pentru a se asigura că și tu și copilul sunteți bine.
Dacă ai oricare dintre acești factori de risc, medicul poate crește numărul de vizite prenatale:
Ai 35 de ani și mai mult. Din fericire, majoritatea femeilor aflate la sfârșitul de 30 de ani și începutul de 40 de ani vor da naștere unor copii sănătoși. Dar, după vârsta de 35 de ani, sunt riscuri crescute de a avea un copil născut cu un defect congenital. De asemenea, există și un risc mai mare de complicații în timpul sarcinii.
Probleme de sănătate preexistente. Dacă ai antecedente de diabet sau hipertensiune arterială, medicul va dori probabil să te vadă mai des. El va colabora cu tine pentru a gestiona îndeaproape aceste afecțiuni așa încât să nu îți afecteze sarcina sau sănătatea bebelușului. Alte probleme de sănătate cum ar fi astmul, lupusul, anemia sau obezitatea pot necesita, de asemenea, mai multe controale.
Probleme medicale care apar în timpul sarcinii. În timpul vizitelor prenatale, medicul va fi atent să depisteze unele complicații care pot apărea după ce ai rămas însărcinată. Acestea includ preeclampsia sau hipertensiunea arterială de sarcină și diabetul gestațional. Dacă dezvolți oricare dintre aceste afecțiuni, poate fi necesar să mergi mai des la controale, astfel încât medicul să poată urmări îndeaproape evoluția.
Risc de travaliu prematur. Dacă ai un istoric de travaliu prematur sau o naștere prematură ori dacă începi să prezinți semne de travaliu prematur, va fi necesară o monitorizare și mai atentă.