Incidența acestei boli în România este foarte mare și, din păcate, rata mortalității provocată de aceasta situează România pe primele locuri din Europa. În ciuda diagnosticului, boala poate fi prevenită încă din primele faze prin testul Babeș-Papanicolau.
De obicei, în stadiile incipiente, boala nu are simptome specifice. Acestea apar însă când boala a avansat și sunt caracterizate de sângerări vaginale anormale – la contact sexual, după instalarea menopauzei, între menstruații, prin secreții neobișnuite – ce apar între menstruații sau după instalarea menopauzei, secreții ce pot conține urme de sânge, prin dureri în timpul contactului sexual. Desigur, acestea sunt simptome ce pot indica și alte afecțiuni, dar identificarea unuia sau a mai multor simptome prezentate impun consultul ginecologic de urgență și efectuarea unui test Papanicolau. Un rezultat anormal al acestui test, impune câteva investigații suplimentare ce pot ajuta la depistarea cancerului de col uterin. Acestea sunt colposcopia, conizația de col uterin și biopsia. În timpul colposcopiei, recomandată a fi făcută în afara perioadei menstruale, medicul evaluează vulva, vaginul și colul. Se poate face cu sau fără biopsie. Pentru a diagnostica leziunile precanceroase sau existența cancerului de col uterin, se pot face colposcopii cu biopsie, chiuretaj endocervical sau conizație de col uterin. În funcție de rezultatul biopsiei, există patru stadii ale bolii:
I – cancerul se află doar la nivelul colului uterin
II – boala a cuprins colul și partea superioară a vaginului
III – tumora s-a extins la nivelul vaginului sau a cuprins peretele pelvin lateral
IV – cancerul s-a extins și la organele din apropiere (vezica urinară sau rect ori s-a răspândit în alte zone ale corpului – plămâni, ficat, oase.
Tratamentul depinde de stadiul și de extinderea tumorii, dar există numeroși alți factori care pot influența metodele de tratament, cele mai importante fiind vârsta femeii, starea de sănătate a acesteia, dacă pacienta, aflată la vârstă fertilă, își mai dorește să aibă copii. Cele mai folosite metode terapeutice sunt intervențiile chirurgicale – folosite mai des pentru stadiile incipiente ale bolii, radioterapia, chimioterapia, terapia țintită.
Principalii factori de risc ai bolii sunt infecția cu HPV, multipli parteneri sexuali, debutul vieții sexuale la o vârstă mică, fumatul, infecția cu Chlamydia, istoric în familie de cancer de col uterin, infecție cu HIV, istoric de boli cu transmitere sexuală. Un simplu test Babeș-Papanicolau, efectuat anual, poate salva viața oricărei femei. Descoperit în fazele incipiente ale bolii, cancerul de col uterin este vindecabil, iar șansele de supraviețuire sunt mari.
credit foto: pinterest.com