În timpul celor nouă luni de sarcină, corpul produce o cantitate mai mare de sânge pentru ca mama să îl împartă cu fătul. Pentru a produce hemoglobina, corpul are însă nevoie de fier, iar un nivel scăzut al acestuia în sânge reprezintă cea mai comună cauză a apariției anemiei.
Anemia nu trebuie neglijată, fie că ești sau nu însărcinată. Doar că în primul caz, aceasta nu afectează doar sănătatea ta, ci și a fătului. Anemia în timpul sarcinii este asociată unui risc crescut de naștere prematură, greutate mică a copilului la naștere sau, în cazuri grave, la moarte fetală. În cazul femeilor însărcinate, anemia este asociată și cu stare de oboseală accentuată, risc crescut de depresie postnatală, precum și de infecții postnatale, transmiterea deficienței de fier bebelușului.
Uneori, anemia nu are simptome evidente. Alteori, femeia însărcinată poate identifica anemia prin următoarele simptome:
• stare de oboseală permanentă
• amețeală
• paloarea feței
• migrene
• respirație modificată
• tahicardie (accelerarea bătăilor inimii)
• hipotensiune (scădere bruscă a tensiunii)
• concentrare dificilă
• mâini și picioare reci
Diagnosticarea anemiei se face printr-un simplu test de sânge, hemoleucograma, la prima vizită prenatală, dar se poate repeta și în celelalte trimestre de sarcină, dacă medicul care urmărește evoluția sarcinii o consideră necesară a fi făcută. Dacă se constată un deficit de fier, tartamentul constă în administrarea unor comprimate ce conțin fier, cel mai probabil pe perioada întregii sarcini.
Riscul unei anemii în perioada de sarcină crește atunci când alimentația gravidei nu conține alimente bogate în fier, este o sarcină cu gemeni, tripleți, sarcina vine la mai puțin de doi ani după precedenta, vârsta mamei este mică (adolescență). Cu toate că anemia nu poate fi prevenită întotdeauna, este bine ca viitoarea mamă să consume alimente bogate în fier. Acestea sunt spanacul și toate celelalte legume de culoare verde, cereale integrale, fructe uscate, nuci, fasole etc. Unele alimente, precum citricele sau căpșunile, bogate în vitamina C, ajută la absorbția fierului în organism. Pe când altele, precum laptele de vacă, proteinele din soia, gălbenușul, cafeaua sau ceaiul, pot bloca absorbția fierului în organsim.
Tocmai de aceea, recomand femeilor însărcinate să urmeze recomandările pe care le primesc de la medicul ce le urmărește sarcina. Anemia în sarcină poate aduce carențe în dezvoltarea copilului și își poate prelungi efectele și după naștere.