Când un cuplu nu poate concepe un copil după 12 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate poate fi considerat infertil.
Ultimele statistici nu sunt deloc încurajatoare și spun că unul din patru cupluri este infertil. În aproximativ 40% dintre cazurile de infertilitate, femeile sunt ”subiectul” sensibil, iar bărbații în alte 40% dintre cazuri. Diferența care rămâne se poate atribui problemelor de sănătate ale ambilor parteneri ori din cauze care nu pot fi stabilite. În acest ultim caz, aceasta poartă numele de infertilitate idiopatică.
Cum problemele infertilității pot fi cauzate fie de disfuncții ale ovarelor, trompelor, spermatozoizilor ori de factori imunitari, este necesar ca fiecare dintre parteneri să descopere cauzele. Iar pentru a le afla, este necesară să faceți câteva analize specifice pentru infertilitate, recomandate numai de medicul specialist.
Pentru femei:
Analize de sânge, pentru a stabili cu precizie profilul hormonal, inclusiv analiza AMH – hormonul anti-Mullerian.
Ecografie transvaginală pentru a vizualiza cavitatea uterină și pentru a identifica eventualele anomalii ale uterului sau ovarelor.
Histerosalpingografia este o analiză cu ajutorul căreia se stabilește gradul de permeabilitate a trompelor uterine. Această investigație presupune injectarea unei substanțe de contrast în uter și, cu ajutorul razelor X sau a ecografiei, se urmărește dacă substanța ajunge din uter în trompe.
Efectuarea testului CA 125. Dacă valorile acestei analize sunt mari, acest lucru poate fi cauzat de boli inflamatorii pelviene, dar și de prezența endometriozei.
Factori care cresc riscul de infertilitate la femei:
• Vârsta, fumatul, stresul, excesul de alcool, regim alimentar nesănătos
• Obezitate sau sub-ponderabilitate
• Boli cu transmitere sexuală
• Dereglări hormonale
Pentru bărbați:
Pe lângă examenul fizic al zonei genitale, partenerul are nevoie de o spermogramă. Aceasta va indica foarte precis calitatea și cantitatea spermei și a spermatozoizilor. Spermograma este una dintre principalele metode de testare a fertilității bărbatului și este utilă în determinarea diverselor cauze ale infertilității masculine.
Factori care cresc riscul de infertilitate la bărbați:
• Alcoolul, fumatul, vârsta, abuzul de medicamente
• Munca într-un mediu toxic (pesticide, plumb)
• Tratamente împotriva cancerului (radioterapie, chimioterapie)
În urma rezultatelor tuturor acestor investigații medicale, medicul specialist în infertilitate poate spune care vor fi următorii pași pe care un cuplu considerat infertil trebuie să-i facă pentru a aduce pe lume un copil.