Se apropie momentul, ești pe ultima… turnantă. Capătul „cursei” este aproape, „trofeul” așteaptă să fie luat în brațe. Însă până la cea mai frumoasă zi din viața ta trebuie să faci tot ce îți recomandă medicul pentru a te asigura că lucrurile vor fi exact așa cum trebuie să fie.
Este vorba de o serie de analize și investigații. Mă voi referi mai jos la analizele de sânge, care au o importanță deosebită.
Așa cum probabil că ai aflat deja în cadrul consultațiilor din primul și al doilea trimestru de sarcină, în cel de-al treilea vei repeta analizele de sânge. Dar lor li se vor adăuga și altele. Așadar, ți se va recomanda:
Hemoleucograma
Va fi măsurat numărul de globule roșii și albe din sânge (eritrocite și leucocite), cantitatea de hemoglobină din sânge, procentul de globule roșii, mărimea acestora și numărul de trombocite. Toate aceste informații sunt necesare pentru a depista numeroase disfuncții ale organismului cum ar fi anemii de diferite tipuri, infecții, leucemie, inflamații sau o oxigenare defectuoasă. Un alt parametru măsurat va fi cel al transaminazelor, pentru evaluarea stării ficatului. Transaminazele pot indica prezența hepatitei sau cirozei hepatice, dar și a altor afecțiuni (hemoliză, afecțiuni tiroidiene, intoxicații, anorexie, bulimie). Medicul va fi interesat și de valorile creatininei și ureei pentru depistarea unor boli precum diabetul, insuficiența renală sau hipotiroidismul. Nivelul ureei din sânge va oferi informații prețioase cu privire la funcția renală. Tot în cadrul hemoleucogramei sunt de interes parametrii colesterolului și trigliceridelor precum și cei ai calciului.
Coagulograma
Biochimia
Testul de toleranță la glucoză
Testul Streptococului din grupa B
Acest test este recomandat să se efectueze în săptămânile 35-37 de sarcină. Este un test important deoarece dacă streptococul este prezent iar nașterea urmează să fie pe cale naturală, transmiterea infecției la bebeluș îi poate cauza acestuia pneumonie, meningită și chiar deces. Dacă testul este pozitiv, medicul va recomanda tratament antibiotic intravenos odată cu intrarea în travaliu și ruperea membranelor. Antibioticul administrat înainte de debutul travaliului nu este eficient în prevenirea transmiterii infecției. Dacă și înainte de naștere streptococul este în continuare pozitiv, pentru eliminarea riscurilor medicul va recomanda nașterea prin operație cezariană.
Titru de anticorpi
Este important pentru medic să cunoască rezultatul titrului de anticorpi. Asta pentru ca, în cazul în care viitoarea mămică are un Rh negativ, i se va administra injecția cu imunoglobulină, dacă este cazul.