Cancerul de col uterin poate fi prevenit
mai 3, 2018Teste pentru depistarea infertilității masculine
iunie 15, 2018Fiecare gravidă își dorește să aibă un prunc sănătos, o sarcină ușoară, fără probleme, dar și să fie sănătoasă pentru a duce sarcina la bun sfârșit. Așa că, încă de la confirmare, femeile însărcinate ar fi bine să urmeze sfaturile și recomandările doctorului.
În fiecare trimestru de sarcină sunt recomandate câteva analize, fiecare având rolul de a furniza informații despre sănătatea viitoarei mame, precum și despre cea a fătului.
Astfel, în trimestrul întâi femeia însărcinată trebuie să facă analizele uzuale de sânge, respectiv hemoleucogramă – inclusiv cu stabilirea grupei de sânge și Rh, glicemie, analizele hepatice şi de coagulare. În plus, mai sunt analizele care pun în evidenţă existența unei infecţii cu anumite virusuri de tipul citomegalovirusuri, toxopalsma sau hepatita B, C şi HIV. Dintr-o probă de urină se va efectua urocultura cu antibiogramă, dacă este posibil. Pe lângă acestea, mai sunt analizele ce depistează existența unei infecţii din col, precum clamydia sau microplasma. Nu în ultimul rând, în primul trimestru gravida va face și un examenul citologic Papanicolau dacă nu are unul făcut recent, înainte de confirmarea sarcinii. Tot în primul trimestru, gravida va face o ecografie intravaginală, cea care confirmă existența sarcinii. Aceasta are scopul de a măsura lungimea embrionului, prezența ritmului cardiac, vârsta sarcinii, dimensiunile uterului și ale sacului embrionar. La finalul primului trimestru de sarcină, gravida va efectua primul test de screening ce ajută la identificarea posibilelor afecțiuni ale fătului. Dacă acestea există, se vor efectua și teste de diagnostic. Ecografia de primul trimestru pentru dublu test urmărește măsurarea translucenței nucale a fătului, în vederea depistării unor malformații congenitale. Dublul test se face între săptămânile 11-14 de sarcină, având scopul de a identifica riscul genetic, iar biopsia de vilozități coriale se face între 11 și 16 săptămâni de sarcină doar atunci când rezultatele dublului test indică prezența malformațiilor.
În al doilea trimestru de sarcină, gravida va repeta analizele de sânge – hemoleucogramă completă, analize de coagulare a sângelui, analize pentru identificarea citomegalovirusului, toxoplasmozei și rubeolei, sumar de urină și urocultură, teste de secreție vaginală. Ecografia de morfologie fetală de trimestrul II – se efectuează între săptămânile 20-22 de sarcină și este cea mai importantă ecografie morfologică a fătului, la finalul acesteia având o mulțime de informații despre starea acestuia. Ecografia aceasta are scopul de a identifica prezența anumitor malformații, dar și evaluarea unor măsurători ale organelor interne ale bebelușului. Se urmărește poziția placentei, se măsoară cantitatea de lichid amniotic, dar și starea celorlalte organe genitale ale femeii. Dacă există risc de malformații, se recomandă efectuarea amniocentezei, un test invaziv ce constă în recoltarea unei mici cantități de lichid amniotic cu ajutorul unui ac lung și analiza acesteia în laborator.
În ultimul trimestru de sarcină sunt necesare o serie întreagă de analize de sânge, dar ecografia este cea care evaluează și monitorizează dezvoltarea fătului. Astfel, pe lângă hemoleucograma completă, a testelor de secreție vaginală, mai ales pentru depistarea infecției cu streptococul de grup B, măsurarea tensiunii arteriale și greutatea mamei, este importantă ecografia morfologică de trimestrul trei. Aceasta se face între săptămânile 32 și 34 de sarcină și are drept scop evaluarea modului în care se dezvoltă bebelușul. Se observă poziția fătului, tonusul fetal, dar se fac și măsurători ale colului și a cantității de lichid amniotic.
În cazul în care viitoarea mamă suferă de boli cronice, perioada de sarcină va fi atent monitorizată de către medicul ginecolog în colaborare cu medicul specialist și, este posibil, să fie nevoie de analize suplimentare, tocmai pentru a urmări îndeaproape evoluția fătului și starea de sănătate a mamei.
credit foto: pinterest.com