Examenele ginecologice anuale sunt cele mai importante modalități prin care o femeie poate beneficia de screening și educație preventivă si se extind mult dincolo de un test Papanicolau. În functie de varsta pacientei, aceste analize vizeaza controlul nașterii, depistarea și prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, infecții vaginale, probleme menstruale, dureri pelviene, funcția sexuală, consiliere preconcepțională, fertilitate, simptome de menopauză, sănătatea oaselor, pierderi urinare si modificări ale sânilor.
De ce sunt atat de importante? Pentru ca multe dintre afecțiunile care atenteaza la sanatatea femeii, inclusiv virusul papiloma uman (HPV), cancerul de col uterin sau cancerul de sân, pot exista fără niciun semn sau simptom. Screeningul regulat poate detecta aceste afecțiuni în stadii mai timpurii, când pot fi tratate cel mai eficient.
Teste screening recomandate:
Testul Babes Papanicolau: scopul il reprezinta identificarea modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului şi screeningul cancerului de col uterin. In Romania este indicat sa se faca odata pe an, nu mai des de odata la 3 luni, indiferent de varsta femeii.
Analiza secretiei vaginale: trebuie efectuata annual pentru identificarea unei posibile infectii sau a unei afectiuni mult mai grave. Pe langa aceasta mai este recomandata si efectuarea unei culturi din colul uterin.
Ecografia transvaginala: cu o acuratete mai mare decat cea a unei ecografii transabdominale, aceasta ecografie permite vizualizarea organelor genitale interne si a unei eventuale sarcini incipiente. Este indicată pentru studiul unor leziuni si a unor posibile problem la nivelul ovarelor.
Colposcopia: se efectueaza la recomandarea medicului ginecolog (cu sau fara biopsie) pentru examinarea in detaliu a cervixului (colul uterin), in functie de rezultatele testului Babes Papanicolau.
Ecografia mamara: investigheaza regiunea mamara si axilara atunci cand au fost sesizata aparitia unor formatiuni dureroase sau nu. Mai este indicata in cazul pacientelor cu sanii densi si celor aflate in premenopauza. Ecografia mamara se mai realizeaza dupa efectuarea unei mamografii, in vederea stabilirii structurii nodulilor, avand ca scop stabilirea unui diagnostic corect.
Nu există o vârstă fixă de la care examenele ginecologice anuale nu mai sunt necesare. Chiar daca protocoalele stipuleaza faptul ca dupa varsta de 65 testul Babes Papanicolau nu mai este necesar a fi efectuat,. Aceasta decizie este bine sa fie luata impreuna cu medicul, pentru ca trebuie luate in considerare unele aspecte precum existenta unui istoric de afectiuni ginecologice care necesita monitorizare continua.