Unor femei însărcinate le este recomandată această analiză. De ce? Cui? Și care sunt pericolele la care se expune o femeie care trebuie să facă o astfel de analiză?
Când și cui este recomandată amniocenteza?
Este o analiză recomandată în special femeilor peste 35 de ani sau celor care le iese analiza de bi-test în afara limitelor normale. Este bine sa se efectueze înainte bi-test-ul, apoi în funcție de rezultat se recomandă amniocenteza. Cu cât ne îndepărtăm mai mult de vârsta de 35 de ani, cu atât este mai probabil să fie recomandată această analiză, care este una de diagnostic, nu de screening.
Exista și cazuri în care, deși recomandată de bi-test, amniocenteza are totuși contraindicații?
Sunt contraindicații pentru cele care au alergii la anestezia locală sau pentru cele cu tromboze avansate. Am avut o dată un caz al unei paciente care avea un fibrom uterin foarte mare, din pricina căruia nu a putut fi făcută amniocenteza. Fătul se putea dezvolta normal, dar amniocenteza nu a putut fi realizată din pricina spațiului foarte strâmt.
În ce constă mai exact analiza?
Analiza urmărește extragerea de lichid amniotic pentru analiză. Acest lucru se face introducând un ac în uter, apoi în sacul amniotic. Nu durează mult, se face cu anestezie locală, așa încât înțepătura nu se simte, însă se simte o presiune la nivelul uterului în momentul extracției de lichid.
Care sunt riscurile pe care le presupune această procedură?
Riscurile sunt de 1% avort spontan în cazul acestei proceduri, dar nu în timpul ei, ci în primele 72 de ore de la efectuarea procedurii. Avortul poate interveni fie din pricina fisurării sacului amniotic fie din pricina unor infecții care pot apărea. Desigur, toate acestea pot fi evitate, în cazul în care procedura se efectuează la un medic cu multă experiență în amniocenteze.
Ce poate face mama ca să minimizeze riscurile?
Mama trebuie să urmeze întocmai sfaturile medicului care realizează această procedură. Este bine de avut în vedere faptul că ar trebui ales un medic cu experiență în acest domeniu, pentru a încerca să minimizăm cat mai mult posibil riscurile.
Există o pregătire specială înainte?
La recomandarea medicului care efectuează procedura, ar trebui luat un antibiotic înainte, pentru a preveni infecțiile ce pot apărea. În cazul în care pacienta ia anticoagulant, acesta trebuie oprit înainte cu 2-3 zile. Există și cazuri în care riscul de tromboză este atât de mare, încât anticoagulantul nu se oprește, dar acest lucru trebuie stabilit înainte cu medicul care efectuează amniocenteza.
Iar după procedură?
Se recomandă repaos, fără nici un fel de efort, fără plimbări prelungite, fără ridicări de greutăți, fără drumuri prelungite cu mașina. Nu e nevoie însă de stat numai în pat, ci mai degrabă la 90 de grade. În cazul în care apar febra, scurgerea de lichid amniotic în orice cantitate, crampe abdominale puternice sau orice alte manifestări care nu au mai apărut până atunci, ele trebuie împărtășite fie medicului curant, fie celui care realizează amniocenteza.
Câtă vreme se menține riscul de avort?
72 de ore este riscul maxim. El se diminueaza pe parcursul a două săptămâni. Orice alt eveniment ce apare după această perioadă nu mai poate fi pus pe seama amniocentezei.