Confirmarea sarcinii aduce pentru multe viitoare mame o mulțime de temeri legate de numărul kilogramelor pe care le vor acumula. Este însă important de reținut că greutatea unei femei însărcinate depinde în bună măsură de greutatea pe care femeia a avut-o înainte de confirmarea sarcinii, de vârsta ei și de condiția de sănătate. Astfel, există riscuri și când acumulezi prea multe kilograme, dar și atunci când iei în greutate prea puțin. Prea multe kilograme în sarcină pot echivala cu risc de diabet gestațional, hipertensiune și diverse complicații în timpul travaliului și al nașterii. Prea puține kilograme pentru o viitoare mamă pot duce la o greutate mică a copilului și la naștere prematură.
Tentația unei femei însărcinate este de a mânca pentru doi, de a crește numărul caloriilor consumate la fiecare masă, ceea ce este foarte greșit! Suplimentarea numărului de calorii ar trebui să crească abia în trimestrul doi de sarcină ajungând astfel, la finalul sarcinii, ca o gravidă activă, fără probleme de sănătate, să consume un maximum de 2500-2800 de calorii pe zi.
Pentru a-i asigura fătului creșterea și dezvoltarea corespunzătoare, viitoarea mămică ar fi bine să se asigure că tot acest surplus de alimentație conține ingrediente bogate în nutrienți, iar dulciurile și alimentele procesate se regăsesc mai rar printre preferințe. Astfel, pe timpul sarcinii, necesarul de calciu, acidul folic și vitamina D va crește, la fel și nevoia de proteine și glucide.
Știai că?
Dieta prea săracă de proteine restricționează creșterea fătului și crește șansele ca viitorul copil să dezvolte pe parcursul vieții hipertensiune arteriala.
Aproape jumătate din cantitatea de proteină zilnică ar fi bine să fie de origină animală – ouă, lactate, carne de pasăre, vită sau pește. În ceea ce privește glucidele, acestea ar trebui să provină din cereale integrale, orez, fructe, legume proaspete, de sezon, nu din dulciuri rafinate.
În timpul celor nouă luni de sarcină, corpul produce o cantitate mai mare de sânge pentru ca mama să îl împartă cu fătul și este recomandat ca viitoarea mamă să consume alimente bogate în fier. Acestea sunt spanacul și toate celelalte legume de culoare verde, cereale integrale, fructe uscate, nuci, fasole, carnea roșie etc. Unele alimente, precum citricele sau căpșunile, bogate în vitamina C, ajută la absorbția fierului în organism. Pe când altele, precum laptele de vacă, proteinele din soia, gălbenușul, cafeaua sau ceaiul, pot bloca absorbția fierului în organism. Anemia în timpul sarcinii este asociată cu risc crescut de naștere prematură, greutate mică a copilului la naștere sau, în cazuri grave, la moarte fetală. În cazul femeilor însărcinate, anemia este asociată și cu stare de oboseală accentuată, risc crescut de depresie postnatală, precum și de infecții postnatale, transmiterea deficienței de fier bebelușului.
Pentru dezvoltarea sa, fătul are nevoie și de o cantitate importantă de calciu, pe care o gravidă îl poate asigura prin consumarea regulată de lactate (lapte și iaurt), brânzeturi, ouă. Pentru viitoarea mămică, deficitul de calciu poate duce la apariția crampelor musculare și crește riscul de osteoporoză, iar surplusul de acest mineral poate duce la declanșarea contracțiilor uterine.
Nevoile de vitamine și acid folic sunt crescute pe toată perioada sarcinii pentru ca fătul să se dezvolte corespunzător. Cele mai importante surse naturale de vitamine, și pe care o femeie însărcinată le poate include în dieta zilnică, sunt lactatele (din lapte de vacă sau de capră), ciupercile shiitake și maitake, gălbenușurile, cerealele, sucurile din legume și fructe verzi, galbene și roșii, carnea de pui și vită, legume verzi și uscate (năut, mazăre etc), semințe și nuci, avocado
Nu trebuie uitate lichidele, aproximativ 8-10 pahare pe zi. Apa plată, laptele, anumite ceaiuri, sucuri de legume și fructe proaspăt stoarse sunt lichidele pe care o gravidă ar fi bine să le consume zilnic. Sunt de evitat băuturile carbogazoase care, pe lângă aportul de zahăr, pot duce la apariția disconfortului abdominal și a balonării. De asemenea, este de evitat consumul de băuturi alcoolice pe toată durata sarcinii, deoarece crește riscul unor deficiențe fizice și mentale la făt, iar cel de cafea ar fi bine să se limiteze la consumul unei singure ceșcuțe.