Cum spuneam și în articolul Alimente permise în sarcină, gravida trebuie să acorde un plus de atenție alimentației zilnice, aceasta având un impact important asupra dezvoltării fătului. Și, așa cum am văzut care este lista alimentelor permise și recomandate în timpul celor nouă luni de sarcină, haideți să aflăm care sunt alimentele al căror consum poate afecta sănătatea fătului, dar și pe a mamei.
În cele mai multe dintre cazuri, consumul cărnii de pește este benefic pentru organism, fiind o sursă de proteine, fier, zinc, acizi Omega 3. Doar că în timpul sarcinii, există anumite tipuri de pești care devin chiar nocivi pentru gravidă, conținând o cantitate mare de mercur. Acești pești sunt rechinul, peștele-sabie sau macroul rege, adică pești prădători de mari dimensiuni. Societățile medicale recomandă ca o femeie însărcinată să se limiteze la consumul a două porții medii de pește pe săptămână, adică nu mai mult de 340 g săptămânal. peștii ce pot fi consumați în siguranță sunt somonul, heringul, sardinele, păstrăvul, anșoa, macroul de ocean, dar și creveți și scoici sau conserve de somon și ton. Este important însă ca aceste cărnuri să fie bine preparate termic. Este interzis consumul de pește crud, scoici și creveți negătite, inclusiv pește afumat.
De asemenea, pe lista alimentelor interzise se află carnea crudă sau prea puțin pregătită termic (prezintă firicele de sânge în interior), deoarece există riscul de toxoplasmoză, o boală ce poate provoca avortul sau decesul la naștere. De asemenea, carnea insuficient pregătită termic este un risc pentru toxiinfecție alimentară cauzată de Salmonella, afecțiune ce poate provoca gravidei vărsături și diaree, cefalee, febră etc. La fel de important este ca atunci când gravida pregătește anumite preparate din carne, să-și spele mâinile cu apă și săpun după fiecare contact cu carnea crudă, precum și ustensilele cu care a tranșat respectiva carne.
Ouăle crude se află și ele pe lista alimentelor interzise în sarcină. În stare crudă sau fierte moi, acestea pot conține Salmonella, o bacterie care poate provoca toxiinfecție alimentară. Pentru a distruge Salmonella, ouăle trebuie bine pregătite termic: fierte, în coajă, aproximativ 7 minute, fierte fără coajă până albușul este bine închegat și devine alb opac, prăjite pe ambele părți. Evită consumul de maioneză de casă, prăjituri gen tiramisu, mousse-uri, șerbet, înghețate, preparate ce folosesc ouă și în stare crudă. Este recomandată spălarea mâinilor după fiecare atingere sau gătire a ouălor, Salmonella putând exista atât pe coajă, cât și în interior.
Lactatele sunt considerate alimente sănătoase, cu multiple beneficii mai ales în sarcină. Cu toate acestea, există anumite tipuri de lactate nepasteurizate, produse ce trebuie evitate, producând adesea toxiinfecții alimentare, cum este listeria, o bacterie ce poate supraviețui pe alimentele păstrate în frigider sau congelate. Astfel, dacă ești însărcinată nu consuma brânzeturi precum Brie, Camembert, Gorgonzola, Roquefort sau orice alt tip de brânză cu mucegaiuri. Brânzeturile considerate sigure a fi consumate în sarcină sunt cele de tip Gouda, Emmental, parmezan, brânză de vaci, cremă de brânză, telemea, brânză de capră, mascarpone, mozzarella, ricotta, dar cu mențiunea de a verifica pe ambalaj dacă s-au preparat din lapte pasteurizat.
De asemenea, recomand femeilor însărcinate să consume alimente bogate în vitamina A cu prudență, în special ficatul și produsele din ficat și să evite consumul de fructe și legume nespălate, pentru a înlătura astfel riscul de contaminare cu o bacterie periculoasă. Dacă în cazul consumului de alcool acesta este cu desăvârșire interzis în sarcină, în cazul consumului de cafeină recomand prudență, o cafea pe zi fiind permisă dacă nu există alte contraindicații medicale.
credit foto: pinterest.com