Subiectul fertilitate-alimentație este unul sensibil, care trebuie bine înțeles, și asta pentru a nu avea așteptări nerealiste. Atunci când cauzele imposibilității de a concepe sunt de natură fiziologică, atunci când există probleme în ceea ce privește sănătatea sistemului reproducător, bineînțeles că nicio dietă, niciun aliment nu poate face să crească fertilitatea. Dacă, de exemplu, trompele uterine sunt blocate, ceea ce împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul, schimbările alimentare nu vor elimina blocajul și nu vor deschide trompele. Insă dincolo de aspectele acestea de ordin medical, o dietă nutritivă și echilibrată cu siguranță poate ajuta la susținerea sănătății generale, inclusiv a celei reproductive, atât la bărbați cât și la femei. Ținând cont de acest lucru, iată șapte alimente care pot fi benefice pentru cei care doresc să-și optimizeze dieta pentru fertilitate.
Semințele de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui prăjite, nesărate, sunt bogate în vitamina E, un nutrient esențial care s-a demonstrat că stimulează numărul de spermatozoizi și motilitatea acestora. În plus, sunt bogate în acid folic și seleniu, ambele importante atât pentru fertilitatea masculină cât și pentru cea feminină. Semințele de floarea-soarelui mai sunt, de asemenea, o sursă bună de acizi grași Omega-6 și, în cantități mici, de Omega-3.
Semințele de floarea soarelui pot fi o gustare de sine stătătoare, dar pot fi consumate și în iaurt, salate sau smoothie.
Citricele
Citricele, cum ar fi portocalele și grepfrut, sunt unele dintre cele mai bune surse de vitamina C. Acestea mai conțin un compus asociat potențialulului de a îmbunătăți sănătatea ovocitelor și a materialului seminal.
Savurează felii de portocale ca atare sau încorporează suc de citrice în smoothie. Feliile de grapefrut sunt un adaos excelent la salate.
Atenție: sucul de grapefrut poate interacționa cu unele medicamente! Discută cu medicul pentru a afla dacă este sigur pentru tine.
Brânzeturi maturate
Brânzeturile maturate, cum ar fi cheddar sau parmezan, pot îmbunătăți calitatea spermei. Brânzeturile maturate sunt bogate în poliamine, proteine care pot juca un rol important în sistemul reproducător.
Presară puțină brânză pe preparate sau consumă câteva bucățele cu nuci sau fructe, ca gustare. Atenție la mărimea porțiilor deoarece conține multe calorii și grăsimi saturate!
Lactate cu conținut integral de grăsimi
Lactatele sunt bogate în grăsimi saturate, care sunt deosebit de benefice pentru fertilitate. Sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamine solubile în grăsimi, inclusiv vitaminele A, E, D, K și K2.
Un studiu realizat la Harvard a constatat că femeile care consumau produse lactate integrale au fost mai puțin susceptibile de a avea probleme de ovulație în comparație cu femeile care consumau în principal produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Ficat
Ficatul, în special cel de vacă, este unul dintre cele mai bogate alimente în nutrienți. Conține vitamine solubile în grăsimi, inclusiv vitamina A, dificil de obținut din alte alimente. De asemenea, este plin de fier foarte absorbabil – care ajută la prevenirea avortului spontan și a anemiei materne -, și de vitamina B12, necesară pentru formarea corectă a globulelor roșii și a ADN-ului. Ficatul este și o sursă bogată de colină, acizi grași Omega-3 și acid folic.
Fasole și linte
Sunt surse excelente de fibre și acid folic, ambele esențiale pentru menținerea unui echilibru hormonal. De asemenea, sunt bogate în proteine, ceea ce poate ajuta la promovarea unei ovulații mai sănătoase.
Ia în considerare înlocuirea unei mese (sau chiar două) pe bază de carne cu preparate din linte sau fasole.
Sparanghel
Sparanghelul este un superaliment plin de nutrienți vitali pentru fertilitate, furnizand într-o singură porție întreaga doză zilnică recomandată de vitamina K, 60% din cea de acid folic și peste 20% din alte substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitamina A, vitamina C și vitamina B.
Servește-l ca garnitură, preparat la abur sau fript pe grătar. Alege sparanghelul proaspăt sau congelat; cel conservat este adesea plin de sodiu adăugat. Ai grijă să-l clătești bine sub jet de apă înainte de a-l folosi.