Sarcina întârzie să apară? Atenție la cele mai frecvente greșeli pe care cuplurile le fac atunci când încearcă să obțină o sarcină!
Nu știi când ovulezi cu adevărat
Multe femei au un ciclu de 28 de zile, ceea ce înseamnă că, pentru ele, ovulația are loc în general în ziua 14. Dar nu presupune că neaparat asa este și cazul tău. Ciclurile individuale variază, așa că este posibil să ai unul puțin mai scurt sau mai lung. Pentru a afla exact ziua în care ovulezi, ar trebui să-ți monitorizezi ciclul menstrual și să faci calcule, ori să folosești instrumentele de predicție a ovulației.
Faceți sex numai în ziua ovulației
Când vine vorba de încercarea de a concepe, momentul este totul, dar asta nu înseamnă că ai o singură șansă să rămâi însărcinată! Când ovulezi, ovulul eliberat poate supraviețui în trompele uterine timp de 12 până la 24 de ore. Acolo se poate întâlni cu spermatozoizii care pot trăi în corpul femeii timp de aproximativ trei zile și uneori până la cinci zile. Aceasta înseamnă că fereastra ta fertilă este potențial de șase zile: cele patru zile care au precedat ovulația, ziua în care ovulezi și ziua următoare. Dintre acestea, fertilitatea este maximă în timpul celor două până la trei zile înainte de ovulație și în ziua ovulației în sine.
Faceți sex în fiecare zi
Credeți sau nu, prea mult sex poate scădea numărul de spermatozoizi ai bărbatului, și poate dura câteva zile pentru a reveni. Odată ce îți scade ovulația, este recomandat să faci sex o dată la două zile, nu în fiecare zi, în timpul ferestrei fertile.
Pui accentul pe poziții
Dacă ai început să stai pe cap, să-ți ridici picioarele în tavan sau să te apleci în orice altă poziție coitală sau post-coitală pentru a-ti crește șansele, îți spun că s-ar putea să-ți pierzi timpul. Nu e nevoie să devii contorsionistă pentru a rămâne însărcinată. Adevărul este că majoritatea spermei se îndreaptă către ovul în momentul în care bărbatul ejaculează. Cât despre acel lichid rămas, care iese după, oricum nu va mai avea multă spermă în el.
Ai obiceiuri nesănătoase
Știi deja că odată ce rămâi însărcinată ar trebui să renunți la obiceiurile nesănătoase cum ar fi fumatul sau consumul de alcool. Află că și stilul de viață poate afecta fertilitatea. Pe lângă renunțarea la fumat, la consumul de droguri și la consumul intens de alcool, este importantă și o dietă sănătoasă, practicarea de exerciții fizice cu moderație, reducerea consumului de cofeină și aducerea greutății la un nivel sănătos.
Întârzii prea mult o consultație de specialitate
Dacă ai vârsta sub 35 de ani și nu ai reușit să obții o sarcină după un an relații sexuale regulate și neprotejate, adresează-te unui specialist în infertilitate. La fel și dacă, indiferent de vârstă, ai un ciclu mai scurt de 25 de zile sau mai lung de 35 de zile, dacă ai menstruații foarte dureroase sau abundente sau dacă ai avut o infecție pelvină semnificativă în trecut.
Presupui că „problema” este la tine
Multe cupluri își concentrează investigațiile privind fertilitatea asupra femeii. Ei bine, în egală măsură problemele de fertilitate pot fi de fapt la bărbat. Deci, dacă nu ai rămas însărcinată după un an de încercări și aveți sub 35 de ani, ar trebui să mergeți amândoi la medic. Partenerul tău va avea probabil nevoie de o analiză a materialului seminal pentru a exclude orice problemă din partea lui.
Amâni prea mult o sarcină
Chiar dacă aveți multe planuri înaintea celui de a deveni părinți, amintiți-vă că vârsta este un factor de fertilitate. La împlinirea vârstei de 35 de ani o femeie este oficial încardrată ca având „vârsta maternă avansată”, un termen care recunoaște riscurile de a avea dificultăți în a concepe și a avea o sarcină sănătoasă. Dacă vrei un copil, nu aștepta doar pentru că tu crezi că nu va fi o problemă să îl ai când dorești tu. Organismul are propriile limite, independent de ceea ce îți dorești.