Dacă te-ai luptat sau încă ești în război cu infertilitatea, cel mai probabil că ai primit o mulțime de sfaturi și ai auzit o grămadă de păreri de la persoane neavizate. Intențiile pot fi uneori chiar bune, având scopul sincer de a te încuraja și de a nu te lăsa să-ți pierzi speranța. Cu toate acestea, sfaturile pe care le poți auzi sunt adesea nu doar inutile ci și greșite. Uite șapte mituri despre infertilitate și care este de fapt adevărul.
Mitul 1: Relaxează-te și totul va fi bine
Cei mai mulți oameni încă nu privesc infertilitatea ca pe o afecțiune medicală, așa cum este ea de fapt. Și chiar dacă relaxarea, într-adevăr, poate ajuta în cazurile de infertilitate cauzată de stresul cronic, asta nu înseamnă că este doar o problemă psihologică. Sănătatea fizică și reproductivă nu se îmbunătățește doar cu o gândire pozitivă, cu o vacanță, cu masaj sau aromaterapie…
Mitul 2: Străduiește-te mai mult
Unele lucruri efectiv nu le putem controla, iar fertilitatea este unul dintre ele. A spune unui cuplu care se luptă cu infertilitatea că trebuie să se străduiască mai mult poate fi demoralizant. Un astfel de sfat e tot ce poate fi mai rău pentru doi parteneri care au urmat deja mai multe tratamente și au „suferit” deja fizic, psihologic și financiar. Mai multe eforturi nu garantează succesul obținerii unei sarcini. Pentru că, în ciuda absolut tuturor strădaniilor, unele probleme de infertilitate nu își găsesc rezolvarea. Și-atunci de ce ai insinua că n-au făcut tot ce le-a stat în putință, când de fapt sunt epuizați de tot efortul…
Mitul 3: Infertilitatea este exclusiv problema femeii
Femeile sunt ținta când e vorba de sarcină. Ce le scapă din vedere… comentacilor este că pentru a aduce pe lume un copil este nevoie de doi: de un bărbat și o femeie. Iar infertilitatea afectează în egală măsură ambele sexe.
Mitul 4: Vârsta afectează doar femeile, nu și bărbații
Deși este adevărat că fertilitatea femeilor scade odată cu vârsta, nu doar lor le este dificil să conceapă pe măsură ce îmbătrânesc. La fel ca în infertilitatea feminină, și ratele de infertilitate masculină cresc odată cu vârsta. La bărbați, după 40 de ani volumul și motilitatea materialului seminal încep să scadă și fertilitatea are de suferit.
Mitul 5: Dacă aveți deja un copil, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la infertilitate
Chiar dacă un cuplu are deja un copil, asta nu înseamnă că nu poate întâmpina ulterior dificultăți în a concepe. Ba da, și se numește infertilitate secundară.
Mitul 6: Sănătatea ta nu are nicio legătura cu fertilitatea
În realitate, principala condiție pentru fertilitatea feminină și masculină este sănătatea. Un stil de viață sănătos are o importanță deosebită în soluționarea problemelor legate de infertilitate. Trebuie să-ți cunoști corpul, să-l asculți și să încerci să trăiești sănătos înainte să începi măcar să te gândești să ai un copil.
Mitul 7: Toate cazurile de infertilitate sunt la fel
Nimic mai neadevărat! În primul rând că infertilitatea poate avea diverse cauze. Și fiecare pacientă/pacient este un caz aparte, care beneficiază de tratament personalizat. Apoi, inclusiv procedura prin care se obține o sarcină (sau un copil!) poate fi o alegere personală.